Lietuva – šviesolaidinio interneto lyderė

Lietuvoje šviesolaidžio ryšys prieinamas didžiausiai daliai žmonių Europoje jau trečius metus iš eilės. Didžiosios Vakarų Europos šalys reitinge užėmė gerokai žemesnes vietas.

Tai paaiškėjo trečiadienį Miunchene vykusioje Europos šviesolaidžio į namus asociacijos (FTTH Council Europe) tarptautinėje konferencijoje.

Šviesolaidinio interneto skvarba Lietuvos namų ūkiuose siekia 28,3 proc. ir yra didžiausia visoje Europoje. Mažiau šviesolaidiniu internetu namų ūkiai naudojasi Norvegijoje (14,7 proc.) ir Švedijoje (13,6 proc.). Šalys lyderės nesikeitė pastaruosius dvejus metus.

Didžiosios Vakarų Europos šalys, pavyzdžiui, Didžioji Britanija ar Vokietija pagal šviesolaidžiu besinaudojančių interneto vartotojų skaičių užima paskutines reitingo vietas.
Asociacijos generalinis direktorius Hartwig Tauber sakė, kad šviesolaidinio interneto skvarba dėl krizės nebuvo tokia sparti, kaip tikėtasi.

Tačiau, nepaisant to, planuojama, kad šviesolaidinio interneto vartojimas namų ūkiuose ir toliau augs. Prognozuojama, kad iki 2016 metų Europos regione, įskaitant ir Rusiją, iš viso šviesolaidiniu internetu naudosis 32 mln. namų ūkių ir sudarys 10,5 proc. visų namų ūkių.

„Lietuva išlaikė sparčius augimo mastus, nes į šviesolaidinio interneto tinką investavo didžiausias rinkos dalyvis TEO. Tuo tarpu daugelyje kitų šalių šviesolaidinį ryšį daugiausia plėtojo mažesni rinkos dalyviai“, - apie pastarųjų metų Lietuvos lyderiavimą šviesolaidinio interneto plėtroje sakė TEO pardavimų ir klientų aptarnavimo tarnybos vadovas Darius Gudačiauskas.

Bendrovė TEO tikisi, kad šviesolaidinio interneto plėtra neturėtų sustoti ir ateityje.

Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, praėjusių metų rugsėjo pabaigoje visoje šalyje buvo 957 tūkst. interneto vartotojų, kurių 344 tūkst., arba 36 proc., sudarė šviesolaidinio interneto vartotojai.

Sąjungos „IDATE“ Telekomunikacijų padalinio direktoriaus Roland Montagne teigimu, Rytų Europoje šviesolaidinio interneto skvarbą lėmė didelis skaičius daugiabučiuose, o ne privačiuose namuose gyvenančių interneto vartotojų. Tinklo plėtrą šiose šalyse taip pat paskatino didelė konkurencija, kuri vakarų Europoje dėl mažesnio rinkos žaidėjų skaičiaus nėra tokia arši.

Kaip trečią priežastį R.Montagne išskyrė skirtingą interneto technologijų kokybę vakarų ir centrinėje Europoje. Esą tokie skirtumai tarp Europos šalių egzistuoja todėl, kad Rytų Europos anksčiau neturėjusios gerai išplėtotos infrastruktūros, dabar plačiai diegia naujausias technologijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eimantas

Eimantas portretas
jei dar į nuosavus namus jį vestų - kainos nebūtų tam šviesolaidiniam internetui :)

aha

aha portretas
pasigyre ir kaina padidino
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių