Lietuva remia ES iniciatyvą dėl maisto produktų kokybės tyrimo

Lietuva remia Europos Sąjungos (ES) iniciatyvą bendrai imtis tų pačių prekės ženklo produktų kokybės tyrimo.

„Lietuva tikrai palaiko šitą Europos Komisijos iniciatyvą ir tikrai dalyvaus šitame tyrime. Aktyviai dalyvavome nuo pačios darbo grupės įsteigimo pačioje veikloje“, – ketvirtadienį sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika.

Direktoriaus komentarą BNS perdavė VMVT atstovė spaudai Jurgita Savickaitė.

Europos Komisija kartu su Jungtiniu tyrimų centru trečiadienį paskelbė parengę bendrą metodiką, pagal kurią ES šalys atliks bandymus ir palygins visoje bendrijoje panašiose pakuotėse parduodamų maisto produktų sudėtį ir savybes.

Anot komisijos, bandymų metodika valdžios institucijoms padės nustatyti, ar maisto produktų rinkodara vykdoma laikantis ES teisės.

Pirmieji ES mastu vykdomų tyrimų rezultatai turėtų būti paskelbti šių metų pabaigoje.

„Šios suderintos sistemos teisingas įgyvendinimas suteiks įrodymų, reikalingų vartotojų apsaugos tarnyboms nuspręsti – kiekvienu konkrečiu atveju – ar Nesąžiningos komercinės veiklos direktyvos (2005/29/EC) arba atitinkamų įstatymų dėl maisto produktų nuostatos yra pažeidžiamos arba buvo pažeistos praeityje“, – rašoma Europos Komisijos pranešime.

D. Remeika tvirtino, kad Europos Komisijos paskelbta metodika yra panaši į tą, kuria rėmėsi jo vadovaujama tarnyba, pernai atlikusi tyrimą dėl maisto produktų sudėties Lietuvoje.

„Mums nebus kažkokių didelių naujovių ar sudėtingumų. Tikrai dalyvausime, bet kol kas dar nėra aiškūs techniniai niuansai dėl produktų ir tyrimų sąrašo. Tikimės, kad Europos Komisija ne už ilgo pasidalins papildoma informacija su šalimis narėmis“, – sakė VMVT direktorius.

„Tikimės, kad šito bendro tyrimo rezultatas duos naudą vartotojams, įneš aiškumo“, – pridūrė jis.

Pernai šalyje atlikto tyrimo duomenimis, kai kurių Vokietijoje ir Lietuvoje parduodamų to paties prekės ženklo maisto produktų sudėtis skiriasi.

Gamintojai teigia, kad iš to negalima daryti išvados apie prastesnę maisto produktų kokybę, nes koreguojant jų sudėtį atskirose šalyse taikomasi prie skirtingų vartotojų skonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių