Lietuva ragina Baltarusiją įgyvendinti „Tatenos“ reikalavimus

  • Teksto dydis:

Lietuva ragina Baltarusiją Astravo atominėje elektrinėje (AE) įgyvendinti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) keliamus branduolinės saugos reikalavimus.

Baltarusijai skelbiant apie tariamą „Tatenos“ pritarimą Astravo AE projektui, Lietuvos Užsienio reikalų ministerija atkreipia dėmesį, kad agentūros generalinis direktorius Yukiya Amano (Jukija Amano) balandį Baltarusijoje lankėsi ne ekspertinės misijos metu, kuri vertintų jėgainę.

„Po vizito Baltarusijoje „Tatenos“ generalinis direktorius nepateikė jokių Astravo AE projekto vystymo vertinimų, o tiesiog konstatavo faktą, kad Baltarusija yra dar viena valstybė, pradedanti plėtoti atominės energetikos programą. Pripažindamas, jog Astravo AE projektas įgyvendinamas itin skubiai, Y. Amano taip pat pabrėžė, kad Baltarusija turi veikti skaidriai ir atvirai“, - teigia URM.

Pasak pranešimo, Lietuva ragina Baltarusiją glaudžiau bendradarbiauti su TATENA bei laikytis jos reikalavimų. Lietuva taip pat ragina Baltarusiją neatidėliojant atlikti Astravo AE rizikos ir saugos testavimą. Be to, Lietuva ragina Baltarusiją sutikti su Espo konvencijos įgyvendinimo komiteto pateiktu siūlymu įsteigti tarptautinę ekspertų komisiją bylos nagrinėjimui.

Espo konvencijos įgyvendinimo komitetas 2013 metais paskelbė, kad Astravo AE projektas neatitinka konvencijos reikalavimų, o šiemet kovą pasiūlė, kad ginčą padėtų spręsti tarptautinių ekspertų komisija.

Minskas atsisakė įsileisti ekspertus ir atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus. Astravo AE stato Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokia DIDINGA

Kokia DIDINGA  portretas
GALINGA ,ir PROTINGA VALSTYBĖ - visus moko kaip reikia gyventi...O TIKROVĖJE---DURNIŲ LAIVAS . Net ne laivas o GELDA .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių