Lietuva pareikalavo stabdyti Astravo atominės elektrinės statybas

  • Teksto dydis:

Branduolinės saugos konvencijos (BSK) apžvalginiame susitikime Vienoje Lietuvos delegacija penktadienį dalyvavo Baltarusijos nacionalinės ataskaitos pristatyme ir pareikalavo stabdyti Astravo atominės elektrinės statybas.

Kaip pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, Lietuva taip pat pareikalavo, kad Baltarusija įvertintų aikštelės tinkamumą remiantis TATENA reikalavimais, užbaigtų konsultacijas su kaimyninėmis šalimis, numatytų papildomas saugos priemones, kurios užtikrintų šiuolaikinių saugos reikalavimų įgyvendinimą. Baltarusijos reikalaujama įvertinti Astravo atominės elektrinės konstrukcijų atsparumą sunkaus lėktuvo kritimui, atlikti elektrinės projekto rizikų ir atsparumo vertinimo testus.

Lietuva atkreipė dėmesį, kad Baltarusija jau daugelį metų vysto Astravo atominės elektrinės projektą pažeisdama Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) standartus ir BSK nuostatas,

Lietuvos delegacija pabrėžė žemą saugos kultūros lygį projektą įgyvendinančiose organizacijose, tai rodo Astravo AE statybų aikštelėje nuolat pasikartojantys incidentai.

Susitikime Lietuvos delegacija akcentavo, kad Baltarusija aikštelę jėgainės statybai pasirinko nesilaikydama tarptautinių standartų: neįvertinusi branduolinio objekto keliamos rizikos tarpvalstybiniu mastu, nesikonsultuodama su artimiausia kaimyne Lietuva ir tik 40 km atstumu nuo Lietuvos sostinės Vilniaus.

„Lietuva dar kartą paragino Baltarusiją pasikviesti visos apimties TATENA SEED misiją, kuri apimtų visus aikštelės vertinimo ir pasirinkimo bei poveikio aplinkai vertinimo modulius“, – rašoma ministerijos pranešime.

Lietuvos vyriausybė teigia, kad Baltarusija Astravo  atominę elektrinę stato pažeisdama saugumo reikalavimus, taip pat nerimaujama, kad jėgainė gali apsunkinti Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarų Europa.

Anot Lietuvos pareigūnų, susirūpinimą kelia ir tai, kad neatlikta jokio vertinimo apie avarijos atveju galimą radiologinį  poveikį tarpvalstybiniams vandenims, Lietuvos šalies gyventojams ir aplinkai.

Vyriausybė yra raginusi ES institucijas ir kitas šalis visos ES mastu blokuoti elektrą iš jėgainės, tačiau ši idėja paramos nesulaukė. Atskirų regiono šalių pozicijos skiriasi – Lenkija neseniai pranešė nepirksianti Astravo AE, Estija taip pat reiškia paramą Lietuvai, tuo metu Latvija apsiriboja raginimais užtikrinti elektrinės saugumą.

Astravo elektrinę stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, projektą finansuojant Rusijos vyriausybei. Jėgainė statoma 20 kilometrų nuo Lietuvos-Baltarusijos sienos ir apie 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Baltarusija teigia, kad jėgainė statoma laikantis laikantis saugumo reikalavimų.

Astravo elektrinę stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, projektą finansuojant Rusijos vyriausybei. Statytojai teigia, jog pirmasis 1,2 gigavato (GW) galios blokas turėtų veikti 2019-aisiais, o toks pat antrasis reaktorius – 2020 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jei ožio tvarto debilams nepatinka,tegu nešdinasi iš lietuvos,nieks čia jų nelaiko,be jų lietuvai bus tik geriau

Anonimas

Anonimas portretas
visų pima lietuva nieko nereikalavo ir nereikia lietuvos tapatint su tvarto gyvųnais,o žmonės kažką gero daro,tai reikia tik džiaugtis,nes lietuva tapo ubagų ir emigrantų tauta,todėl nori ,kad ir kiti atrodytų tokie patys debilai kaip jie,šaunuolis batka,greičiau pabaig linkime sėkmės broliškai baltarusijai,o taipat ir rusoijai

Dargyvas

Dargyvas portretas
ANEGDOTAS. ne kitaip...
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių