Lietuva neprašys EK leisti subsidijuoti branduolinę energetiką

Lietuva neprašys Europos Komisijos (EK) leisti subsidijuoti branduolinę energetiką, teigia Lietuvos premjeras Andrius Kubilius.

Taip jis reagavo į Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Lenkijos ir Čekijos kreipimąsi į EK, prašant leisti subsidijuoti branduolinę energiją, priskiriant ją prie žaliosios energetikos.

„Mes tikrai pritartume ir paremtume tokį sprendimą, jeigu jis būtų daromas, bet mūsų visi skaičiavimai rodo, kad Visagino atominė elektrinė dirbtų pelningai ir be kokių nors papildomų subsidijavimų“, - antradienį interviu Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Anot premjero, pasiūlymą pateikusių šalių požiūriu, branduolinė energetika yra tokia pat švari kaip ir vėjo ar saulės energetika, nes aplinkos neteršia anglies dvideginio dujomis. A.Kubilius abejojo, ar valstybės bus pajėgios tokį subsidijavimą finansuoti.

„Visoje Europos Sąjungoje stebima žaliosios energetikos subsidijavimo mažėjimo tendencija, nes kaip rodo daugelio valstybių patirtis, valstybių finansai, valstybių biudžetai nebeatlaiko tokio subsidijų lygio, kokį tos valstybės nuo šiek tiek ankstesnių laikų yra nustatę žaliajai energetikai. Tuo požiūriu, kyla klausimas, koks toliau yra žaliosios energetikos, kaip tam tikros ekonomikos šakos, vystymosi tendencijos“, - sakė premjeras.

Lietuva su Latvija, Estija ir Japonijos „Hitachi“ tikisi iki 2020 metų pastatyti naują   atominę  elektrinę šalia nebeveikiančios Ignalinos AE, kuri galutinai uždaryta 2009 metų pabaigoje. Vyriausybė planuoja, kad naujos jėgainės statyba prasidės 2015-2016 metais, o 2020-2022 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuva neturi strategijos. Kaip mes konkuruosime su rusais? Rusai stato atomines. Mes irgi statome. Jei subsidijų dėka technologijos sustiprės Japonijoje, Vokietijoje bei kitur, ir todėl „žalioji“, saulės ar vėjo energija atpigs, rusai atsidurs prie sudužusios geldos, ir mes prie jos atsidursime. Ar taip konkuruojama? Kur mūsų nuojauta? Kur mūsų logika? Neapykanta lenkams ir rusams užliejo mūsų akis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių