Lietuva ir „Hitachi“ kurs bendrą VAE projekto įmonę (energetikos ministro komentaras)

  • Teksto dydis:

Lietuvos Energetikos ministerija ir strateginė investuotoja į atominę elektrinę Lietuvoje, Japonijos korporacija „Hitachi“ steigs bendrą Visagino atominės elektrinės projekto bendrovę.

Šalys trečiadienį pasirašė supratimo memorandumą, kuriuo įsipareigojo kartu atlikti parengiamuosius tarpinės bendrovės steigimo darbus. Vėliau potencialiems investuotojams - Latvijai ir Estijai - bus pateiktas pasiūlymas dėl tokios bendrovės steigimo, pranešė Energetikos ministerija.

Anot pranešimo, numatyta iki rugsėjo vidurio parengti detalų bendrovės įkūrimo planą, kuriame bus apibrėžta jos struktūra ir funkcijos. Planas, pasak ministerijos, bus aptartas su Latvijos ir Estijos atstovais.

Bendrovė steigiama, siekiant užtikrinti projekto brandą ir pagerinti jo konkurencingumą bei įgyvendinimo sąlygas, rašoma pranešime.

Lietuva ir „Hitachi“ oficialias derybas dėl koncesijos sutarties pradėjo dar 2011 metais - ji buvo parafuota 2012 metais. Pernai „Lietuvos energija“, „Latvenergo“ ir „Eesti Energia“ paruošė bendrą poziciją dėl VAE projekto ekonominio naudingumo, kur teigta, kad ankstesnės Vyriausybės projektą galima iš esmės pagerinti.

Šiemet kovą Lietuvos parlamentinės partijos pasirašė susitarimą dėl 2014-2020 metų užsienio, saugumo ir gynybos politinių strateginių gairių, kur įsipareigojama kuo sparčiau įgyvendinti  Visagino atominės elektrinės projektą.

Vyriausybė iki šiol nepaskelbė galutinio apsisprendimo, ar Lietuvoje bus statoma atominė elektrinė. Projektas buvo vystomas su „Hitachi“ ir Latvijos bei Estijos bendrovėmis, tačiau 2012 metų spalį nesulaukė paramos per patariamąjį referendumą.

Po referendumo „Hitachi“ teigė, jog nekeičia savo pozicijos dėl investavimo Lietuvoje ir teigė lauksianti Vyriausybės pozicijos. „Hitachi“ siūlė Lietuvoje pastatyti kelias gamyklas ir įkurti iki kelių šimtų darbo vietų. Japonai žadėjo, kad gamyklos turėtų užsakymų ne tik statant VAE, bet ir vėliau.

Anksčiau prie projekto prisijungti buvo kviesta ir Lenkija, tačiau ji atsisakė ir planuoja statyti savo atomines jėgaines.

2012 skaičiuota, kad VAE projekto vertė dabartinėmis kainomis gali siekti iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), o įskaitant prognozuojamas palūkanas, infliaciją bei investicijų vertės pokyčius dėl valiutų kursų svyravimo – apie 6,8 mlrd. eurų (23,5 mln. litų). Tuomet planuota, kad „Hitachi“ turėtų valdytų 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų.

Ankstesnė Vyriausybė pastatyti naują atominę elektrinę Visagine planavo iki 2020- 2022 metų.

J. Neverovičius: bendra VAE projekto bendrovė - tik darbo pradžia

Lietuvos ir Japonijos korporacijos „Hitachi“ susitarimas kurti tarpinę Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto bendrovę reiškia bendro darbo pradžią - būsima įmonė nustatytų, kiek kainuotų nauja branduolinė elektrinė ir apibrėžtų projekto vystymo kryptis, sako Lietuvos energetikos ministras.

„Tai yra darbas, kurio rezultate turėtume turėti didesnį aiškumą, kiek galutinai šis projektas kainuos, kokiomis sąlygomis būtų įgyvendintas, kad Vyriausybę ir mūsų partnerius priartintų prie galutinio sprendimo“, - LRT radijui trečiadienį sakė Jaroslavas Neverovičius, paklaustas, ar bendra įmonė bus naujos Visagino atominės elektrinės įžanga.

J.Neverovičius teigė, jog naujos atominės elektrinės idėja neatmetama, nes Lietuvoje išlieka konkurencingos elektros gamybos problema, nes didžiausia dalis elektros perkama iš užsienio valstybių nepalankiomis kainomis.

„Tai nepatikima ir neprisideda prie mūsų ekonomikos konkurencingumo, todėl šitas projektas išlieka viena iš alternatyvų, kurią rimtai vertiname“, - kalbėjo J.Neverovičius.

Jis pabrėžė, jog projektas turėtų būti regioninis, nes Lietuva viena neturi išteklių tokiam sudėtingam ir brangiam projektui, todėl būtina bendradarbiauti su kaimyninėmis šalimis.

„Rytoj turėsime Rygoje pokalbį su Latvijos ministru. Kalbėsime su kitais partneriais. Bandysime išspręsti tą klausimą, kad tai būtų bendras sprendimas. Tai negali būti vienos šalies projektas dėl jo sudėtingumo“, - sakė energetikos ministras.

Anot jo, bendradarbiaujant su Japonijos korporacija „Hitachi“, Japonijos eksporto kredito agentūra ir Japonijos vyriausybe, Lietuvai jau pavyko projekto finansavimą sumažinti maždaug 1 mlrd. litų, tačiau bendra jo kaina paaiškės, kai ją suskaičiuos tam sukurta bendra įmonė.

„Hitachi“ ir Energetikos ministerija trečiadienį pasirašė supratimo memorandumą, kuriuo įsipareigojo kartu atlikti parengiamuosius tarpinės bendrovės steigimo darbus. Vėliau potencialiems investuotojams - Latvijai ir Estijai - bus pateiktas pasiūlymas dėl tokios bendrovės steigimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
giriasi, kad atpigino projekta vienu milijardu, bet kad bestatant pabrangs penkiais nutyli. Tai absurdiskiausias projektas Lietuvos istorijoje. Nepaisant aiskiai issakytos zmoniu nuomones valdzoazmogiai vistiek nenurims

kuo greiciau

kuo greiciau portretas
senai laikas statyti savo eletrines ir skalunus pradeti isgauti, reikia viska daryti, kad apsisaugoti nuo ruskiu

666

666 portretas
nusikaltėliai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių