Lietuva ir Azerbaidžanas ieško sąlyčio taškų transporto srityje

Pirmadienį susitikę Lietuvos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai aptarė transporto projektų vystymo klausimus.

„(Svarbiausios yra) tos sritys, kur jau yra tam tikras įdirbis, ypatingai transporto srityje. Azerbaidžanui prisijungus prie „Vikingo“ projekto, atsiveria perspektyvos iš Azerbaidžano žymiai plačiau į kitus regionus, kurie mums buvo nepasiekiami“, - žurnalistams po susitikimo sakė Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius.

„Tai nepaprastai svarbu ekonomiškai, tam pačiam Klaipėdos uostui. (...) Mes turime padirbėti su tarifais, konkurencingumu, bet iš principo tai yra strateginė kryptis“, - pridūrė jis.

Konteinerinis traukinys „Vikingas“ yra 2003 metais Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos sukurtas geležinkelių, uosto krovos kompanijų ir Klaipėdos, Odesos ir Iljičovsko uostų projektas.

Traukiniu gali būti vežami specializuoti konteineriai bei vilkikai su puspriekabėmis, kurie iš Skandinavijos bei Vakarų Europos šalių atvežami jūrų transportu į Klaipėdos uostą ir vežami toliau į Ukrainą, Baltarusiją, Artimuosius Rytus, Kaukazo šalis.

Azerbaidžanas prie šio projekto prisijungė 2016 metais. Tai leido plėtoti konteinerinio traukinio maršrutą į tolimesnius Azijos kraštus, alternatyviu keliu pasiekti Kazachstaną ir Kiniją.

Azerbaidžano užsienio reikalų ministras Elmaras Mammadyarovas (Elmaras Mamadyjarovas) teigė, kad šiuo metu yra svarstoma kurti ir daugiau alternatyvių maršrutų, leisiančių sujungti Europą su Tolimaisiais Rytais.

„Tai yra geostrateginiai projektai, jeigu kalbėtume apie transporto ryšius“, - sakė politikas.

Jis taip pat tvirtino, kad esant dabartinėms galimybėms Azerbaidžanas ir Lietuva galėtų intensyviau vystyti tarpusavio prekybą.

„Kalbant atvirai, jeigu jūs pasižiūrėtumėte į tarpusavio prekybos skaičius, tai jie kiekvienais metais auga, (...) tačiau to nepakanka, turint omenyje mūsų turimas galimybes“, - teigė E.Mammadyarovas.

Sutartis su ES

Baku ir Europos Sąjunga (ES) šiuo metu derasi dėl naujos sutarties, apibrėšiančios jų santykius. Šis dokumentas turėtų pakeisti nuo 1991 metų galiojantį Partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimą.

Derybos oficialiai prasidėjo vasarį, o pirmam derybų ratui Europos Komisijos atstovai į Azerbaidžano sostinę atvyks šią savaitę.

Pasak E.Mammadyarovo, pirmiausia bus deramasi dėl saugumo ir bendros politikos klausimų.

„Jeigu matysime, kad mums sekasi gerai, eisime link ekonominių ir humanitarinių klausimų, įskaitant demokratijos bei teisės viršenybės užtikrinimą ir kitus humanitarinius klausimus. Ekonomikos dalyje derėsimės ne tik dėl energetikos, bet ir kitais įvairiais klausimais, įskaitant transportą“, - sakė Azerbaidžano ministras.

Jo teigimu, Baku norėtų naująją sutartį patvirtinti lapkričio 24 dieną Briuselyje vyksiančiame ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime.

„Tai reiškia, kad prie susitarimo turėsime dirbti labai intensyviai“, - teigė E.Mammadyarovo.

Lietuvos diplomatijos vadovas tvirtino, kad Lietuva taip pat sieks konstruktyviai dalyvaus derybų procese.

„Mes kaip Lietuva norėsime konstruktyviai tame procese dalyvauti, kad (...) galimas potencialas bendradarbiaujant tarp ES ir Azerbaidžano būtų pilnai išnaudotas“, - sakė L.Linkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pán Julius Becker

Pán Julius Becker portretas
Sveiki Aš esu ponas Julius Becker. patikima paskolos skolintojas Ar jums reikia asmeninės ar verslo paskolą? Reikia paskolą dėl įvairių kitiems tikslams? Jei taip, susisiekite su mumis. Siūlome didžiausią paskolą 50000 eurų, 10000 eurų, 100 milijonų 5 000 000 000.dollars, eurais svarų. @ 3% fiksuota palūkanų norma už 1-20 metų laikotarpiui. Mes suteikiame trijų mėnesių lengvatinis laikotarpis Prieš Mėnesinė įmoka prasideda. Taigi, jei jus domina, prašome Kontaktą mumis elektroniniu pašto adresu: (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) perdirbimui. Laukiu jūsų atsakymo. Geriausi linkėjimai, Julius Becker
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių