Lietuvą gali pasiekti apsauginiais dažais sutepti eurų banknotai

  • Teksto dydis:

„Swedbank“ perspėja gyventojus ir verslo įmones, kad apyvartoje Lietuvoje gali pasirodyti žaliais dažais pažymėtų eurų banknotų. Tokia galimybė egzistuoja po to, kai kaimyninėje Latvijoje buvo apiplėštas vienas bankomatas ir suveikus apsaugos sistemai grynųjų pinigų kupiūros buvo suteptos žaliais dažais. „Swedbank“ primena, kad tokiais nudažytais banknotais atsiskaityti ar jų keisti negalima, o gavus tokį banknotą būtina kreiptis į policiją.

„Gyventojams ir įmonėms patariame nepriimti dažais sulietų banknotų, kur jie bebūtų pateikiami – turguje, parduotuvėje ar atsiskaitant už paslaugas. Gavus tokių kupiūrų būtina kreiptis į artimiausią policijos komisariatą, nes tai gali būti nusikaltimo daiktinis įrodymas. Jei toks banknotas pateikiamas bankui, jis yra perduodamas ekspertizei atlikti ir klientas turi pateikti informaciją, iš kur jį gavo“, ‒ teigia Mindaugas Montvilas, „Swedbank“ operacinės rizikos kontrolės specialistas. 

Bankomatuose įdiegta apsauginė dažų sistema reaguoja į bet kokius bandymus pagrobti ar išplėšti bankomatą. Ji suveikia, jei mėginama atidaryti bankomato seifo duris, pjauti, sprogdinti, išversti ar išvežti bankomatą. Kai sistema atpažįsta šiuos veiksmus, banknotai yra automatiškai suliejami ryškios spalvos rašalu. Juo padengti pinigai nėra tinkami atsiskaitymams už prekes ar paslaugas. Žmogaus sveikatai šie dažai neturi jokio poveikio.

Pasak „Swedbank“ operacinės rizikos kontrolės eksperto, bankomatų apsaugai naudojami dažai yra unikalios cheminės formulės. „Tokiais specialiais dažais sulietus banknotus galima atskirti nuo kitų rašalu ar dažais išteptų pinigų. Apsaugai naudojamas rašalas yra identiškas rašalui, kuris yra naudojamas banknotų gamybai, todėl nuvalyti jį nuo banknotų neįmanoma. Bandant išplauti apsauginius dažus, banknoto popierius keičia spalvą, pažeidžiami pagrindiniai apsaugos požymiai ir taip banknotas būna sugadinamas“, ‒ komentuoja M. Montvilas. 

Bankų patirtis rodo, kad ši visame pasaulyje populiari bankomatų saugumo technologija yra viena iš efektyviausių. Tokios apsaugos priemonės padeda iki minimumo sumažinti vagių galimybes panaudoti iš bankomatų pavogtus pinigus. Todėl lankantis ne tik euro zonos, bet ir kitose užsienio šalyse reikėtų nepamiršti, jog specialiais dažais sulieti banknotai yra neteisėta atsiskaitymo priemonė, todėl tokių banknotų priimti negalima.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių