Lietuva „Doing Business“ reitinge pasiekė rekordinę vietą

  • Teksto dydis:

Verslo aplinką vertinančiame Pasaulio banko „Doing Business“ reitinge Lietuva per metus pakilo dvejomis pozicijomis ir pasiekė rekordinę 14-ą vietą tarp 190 valstybių. Šiemet Lietuva pralenkė Latviją ir Estiją, kurios yra atitinkamai 19 ir 16 vietoje.

Pernykščiame reitinge Lietuva užėmė 16-tą vietą.

Užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas teigia, kad tai yra gera žinia, siekiant pritraukti investicijų. Anot jo, tai, kad „Doing Business“ reitinge savo pozicijas pablogino visos Vidurio ir Rytų Europos regiono valstybės, išskyrus Lietuvą ir Latviją, rodo, jog kristi šiame reitinge yra lengva.

„Tai, kad Lietuva ne tik pakilo dviem reitingo laipteliais į viršų, bet ir atsidūrė pirmoje vietoje Vidurio ir Rytų Europos regione, yra gera žinia investicijų pritraukimui. Pakilę virš visų kitų kaimyninių valstybių, su kuriomis konkuruojame tiek dėl gamybinių, tiek dėl kitų investicijų, dabar turime naujų, papildomų pranašumų pirmajame lokacijos atrankos etape – kai įmonės sprendžia kurias šalis apskritai įtraukti į svarstymą“, – pranešime sakė M. Katinas.

Jis pridūrė, kad Lietuva savo galimybes konkuruojant dėl investicijų regione gali dar labiau pagerinti supaprastinusi statybų leidimų gavimo procedūras ir mokesčių mokėjimą bei pagreitinusi verslo pradžią.

Iš visų tyrimo rengėjų analizuojamų sričių Lietuva jau trečius metus iš eilės geriausiai vertinama turto registravimo srityje – 3 vieta, ji yra 7 vietoje pagal komercinių ginčų sprendimą. Pagal statybos leidimų gavimo rodiklį Lietuva pakilo iš 12 į 7 vietą, o pagal prisijungimo prie elektros tinklų procesą – iš 33 į 26 vietą.

Pasaulio bankas taip pat įvertino įgyvendintus pokyčius smulkiųjų investuotojų apsaugos, mokesčių mokėjimo ir užsienio prekybos srityse. Smulkiųjų investuotojų apsaugos srityje Pasaulio bankas teigiamai įvertino pakeitimus, pagal kuriuos listinguojamos bendrovės valdymo ataskaitoje privalo būti pateikiama informacija apie sandorius su susijusiomis šalimis, vadovo, kiekvieno valdybos bei stebėtojų tarybos nario atlyginimą ir kita informacija.

Mokesčių mokėjimo srityje nuo 11 iki 10 sumažėjo verslo mokesčių įmokų skaičius ir mokesčių sumokėjimo trukmė, o užsienio prekybos srityje sutrumpėjo laikas, reikalingas eksporto muitinės procedūroms atlikti.

Pasak ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus, artimiausiais metais pagrindinis prioritetas bus teikiamas verslo pradžios sąlygų gerinimui.

„Planuojama priimti teisės aktus, skirtus verslo pradžios sąlygoms gerinti ir verslo nesėkmės atveju taikomiems mechanizmams tobulinti. Šiomis priemonėmis pirmiausia siekiama sukurti galimybes padėti įmonėms, kurioms kyla bankroto grėsmė, o prireikus užtikrinti, kad bankroto procesas įvyktų kuo sklandžiau, o kreditoriai greičiau atgautų investuotas lėšas“, – pranešime spaudai sakė V. Sinkevičius.

Siekiant gerinti verslo aplinką ir Lietuvos poziciją „Doing Business“ reitinge, 2017–2018 metų Vyriausybės programos įgyvendinimo plane yra numatyta priemonių Energetikos, Ūkio, Susisiekimo, Teisingumo, Finansų ministerijų reguliavimo srityse. Šiuo metu rengiamos priemonės verslo pradžios, nemokumo, kredito gavimo ir prisijungimo prie elektros tinklų srityse, kurios prisidėtų prie tolesnio „Doing Business“ reitingo gerinimo.

„Doing Business“ reitingas yra verslo aplinkos vertinimas pagal Pasaulio banko apibrėžtą metodiką ir scenarijus. Lietuva jame vertinama nuo 2004 metų, aukščiausia iki šių metų užimta pozicija buvo 15-a, pasiekta 2005 metais.

Šių metų reitinge lyderių pozicijų šiemet neužleido Naujoji Zelandija, Singapūras ir Danija, kurios pasidalino pirmąsias tris reitingo vietas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių