Lenkų ir rusų susitarimas Lietuvos vežėjams teikia vilčių

lgai trukęs ir dividendų Lietuvos vežėjams davęs Lenkijos bei Rusijos konfliktas dėl leidimų baigiasi, todėl Lietuvai su Rusija nesusiderėjus dėl sąlygų pagerinimo lietuviams gali būti sunkiau konkuruoti dėl pervežimų i Rytus, penktadienį rašo „Verslo žinios“.

„Mums nelabai patinka šis jų susitarimas, neslėpsiu, kad mums geriau, jog būtų tam tikra įtampa, nes mes tuomet laisviau jaučiamės rinkoje“, - vertina asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

2011-ųjų pradžioje kaimynams nesusitarus dėl leidimų kvotų, daugiau užsakymų vežti krovinius iš Vakarų Europos į Rusiją turėjo Lietuvos vežėjai, sandėliavimo ir kitų su pervežimais susijusio verslo atstovai, tačiau praėjusią savaitę lenkų ir rusų derybininkai susitarė dėl papildomos 70 tūkst.leidimų kvotos Lenkijos vežėjams šiems metams, o 2013-2015 metais Lenkijos vežėjai gaus dvigubai daugiau trišalių leidimų, o dvišalių ir tranzitinių leidimų kiekis nebus ribojamas.

Toks susitarimas jau įvertintas kaip dvišalės transporto rinkos liberalizacija, tačiau tiek Lenkijos, tiek Rusijos vežėjai regi ir neigiamų tokio kompromiso pasekmių: padaugėjus leidimų skaičiui, padaugės ir važiuojančių transporto priemonių, tad kris pervežimų į Rytus įkainiai, o tai turės pasekmių ir Lietuvos vežėjams.

Anot A. Kondrusevičiaus, rugsėjį planuojamas Lietuvos ir Rusijos mišrios kelių transporto darbo grupės susitikimas, tad reikia galvoti, kaip elgtis lietuviams, išanalizuoti kitų šalių pasiektus susitarimus.


Šiame straipsnyje: vežėjaiLinava

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių