Lengvatos gyvybės draudimui naikinimas neskatins taupyti senatvei?

  • Teksto dydis:

Valdančiųjų ketinimai nuo kitų metų pradžios atsisakyti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatos naujai sudaromoms ir pratęsiamoms gyvybės draudimo sutartims mažins paskatas taupyti senatvei, teigia Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas.

"Seime įregistruotas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektas yra ne kas kita, kaip važiavimas buldozeriu per gyvybės draudimą, iš esmės griaunantis ką pasiekėme per daugiau nei kelis dešimtmečius, skatindami gyventojus taupyti ateičiai ir ruoštis demografiniams iššūkiams, kad išėję į pensiją jie negyventų blogiau už dabartinius pensininkus", - pranešime spaudai sakė Artūras Bakšinskas.

Anot jo, užuot diskutavus su ekspertais ir rinkos dalyviais, kartu ieškant sprendimų sistemos tobulinimui, vėl imamasi neapgalvotų sprendimų, kurie gali turėti nepataisomų ir labai liūdnų pasekmių.

A.Bakšinsko teigimu, nors paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis dar ir dabar tvirtina, kad mokesčių sistema bus keičiama sistemingai, o keičiant mokesčių įstatymus jų įsigaliojimui bus nustatytas bent 6 mėnesių terminas, GPM lengvatą gyvybės draudimui siūloma naikinti jau nuo 2017-ųjų pradžios.

"Nors šio skatinimo siūloma atsisakyti tik į ateitį sudarytoms gyvybės draudimo sutartims, priėmus naująjį įstatymą gyvybės draudimo sutartis, sudarytas iki 2016 metų gruodžio 31 dienos, būtų galima pratęsti tik netenkant gyventojų pajamų mokesčio lengvatos. Tokį įstatymą tikrai sunku būtų laikyti demokratišku, nes daugybės žmonių lūkesčiai yra paprasčiausiai paminami", - tvirtino A.Bakšinskas.

Pasak jo, visi ekspertai vienu balsu perspėja, kad nė viena net ir pati turtingiausia Europos valstybė nėra pajėgi savo gyventojams užtikrinti deramas pajamas pensiniame amžiuje - oria senatve reikia pasirūpinti patiems, papildomai skirdami tam dalį savo pajamų.

"Gyvybės draudimas yra būtent ta priemonė, kuri padeda žmonėms kaupti savo pensijai bei vaikų ateičiai - studijoms ar savarankiško gyvenimo pradžiai, todėl jis neturėtų būti išskiriamas iš kitų tokios pat paskirties ilgalaikio taupymo produktų. Be to, ir teisiškai gyvybės draudimas yra įtvirtintas kaip trečios pakopos pensijų kaupimo produktas, o trečios pakopos pensijų fondams lengvata paliekama galioti", - nurodė A.Bakšinskas.

Jis pabrėžė, kad taikant mažesnius mokesčius ar leidžiant dalį jų susigrąžinti, savo gyventojus taupyti ateičiai skatina ne tik Lietuva, bet ir gerokai turtingesnės valstybės.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą Seime užregistravę parlamentarai Stasys Jakeliūnas, Naglis Puteikis, Aušra Maldeikienė, Tomas Tomilinas, Algirdas Sysas, Virgilijus Poderys sako, kad ta lengvata veikia neefektyviai - ja esą daugiausiai naudojasi didesnes pajamas gaunantys gyventojai, o tai nesą socialiai teisinga.

Pataisomis siūloma panaikinti gyventojų pajamų mokesčio lengvatą - galimybę iš pajamų atimti gyvybės draudimo įmokas pagal gyvybės draudimo sutartis. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto duomenimis, valstybės biudžetas dėl šios lengvatos taikymo kasmet netenka apie 24 mln. eurų pajamų.

Galiojančias gyvybės draudimo sutartis dabar turi apie 400 tūkst. Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
galima nesuprasti tu buvusiu ir dar esanciu komunisteliu kersto zmonems tai matosi is melsvai pilku akiu ir pionierisko kaklaraiscio juk tai kalama dar 1 vinis i pensininko graba ir dar ne 1 sunybes sulauksim is p. butkevic komandos...

...

... portretas
Nesuprantu prie ko cia gyvybes draudimas ir persiju draudimas.tai du skirtingi dalykai.o gyvybes draudima kaip ir privaciu fondu pensiju draudima zmogus pats privalo susimoketi.o dar geriau , kai tokiu draudimu visai nebuna, nes apsidraudusiems , kai reikia ismoketi pinigu ir nebelieka.Labai dideli administravimo kastai.Draudimas- tai iteisintas lupikavimas.Reiketu tai pripazinti viesai....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių