Latvija suinteresuota VAE projektu, referendumo idėjos nekomentuoja

Latvija suinteresuota dalyvauti Visagino atominės elektrinės projekte ir pasirengusi judėti pirmyn, kai tik bus suderinti finansavimo klausimai, penktadienį pareiškė Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis.

Latvijos vyriausybės vadovas atsisakė vertinti dalies Lietuvos politikų pasiūlymą dėl jėgainės statybos rengti referendumą ir pabrėžė, kad Rygai svarbiausia - projekto ekonominė nauda.

„Latvija suinteresuota dalyvauti šiame projekte. Šiuo metu įmonių lygiu sprendžiame kai kuriuos neišspręstus klausimus, kiek jie yra susiję su finansavimu, įsipareigojimais“, - žurnalistams Briuselyje penktadienį sakė V.Dombrovskis.

„Mums svarbiausias klausimas yra finansinis projekto gyvybingumas, kad būtų užtikrinta “Nord Pool Spot„ rinkoje konkurencinga elektros energijos kaina“, - sakė jis Lietuvos žurnalistams.

„Kalbant apie galimą referendumą, kiekviena valstybė sprendžia, dėl kokių klausimų rengti referendumus, todėl nemanau, kad būtų tinkama tai daug komentuoti“, - pridūrė Latvijos premjeras.Jis pranešė, kad Latvijos energetikos kompanijai „Latvenergo“ jau leista steigti dukterinę bendrovę, kuri būtų atsakinga už projektą.

Baltijos šalys tikisi, kad dalyvaujant Japonijos kompanijai „Hitachi“, Visagino atominė elektrinė bus pastatyta iki 2020-2022 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Atominė elektrinė neišlaiko konkurencijos su skalūnų dujomis, nes šių dujų yra tiek daug ir jos yra tokios pigios. Italai pradeda išgauti tas dujas Ukrainoje. Jų tiek daug, kad užteks visam regionui. Tai rimta konkurencija Gazpromui. Tuo tarpu branduolinę energetiką vėl siekiama įkraustyti į Lietuvą dešimtmečiams. Atominei elektrinei prisieina konkuruoti su pigia skalūnų dujų energija. Ar nors vienas atomo entuziastas apie tai pagalvojo? Pasak ekonomisto R.Kuodžio, nemažai vandens nutekėjo nuo "LEO" skandalo laikų, per tą laiką galėjo atsirasti argumentų, kodėl atominės elektrinės nebereikia. „Nebuvo tuo metu nei fukušimų, nei skalūnų dujų revoliucijos. Tuo metu alternatyvos, žaliosios technologijos dar buvo gana brangios. Dabar remtis 5 m. įstatymu darant tokį sprendimą? "LEO" buvo papokštavimas“, – teigia R. Kuodis. Panaikinkime apmokestinimą vėjo,saulės, biokuro ir kitiems atsinaujinančios energijos šaltiniams Lietuvoje. Laikas įžengti į 21-ąjį amžių visai mūsų tautai. Kai kurie A.Kubiliaus šalininkai teigia, kad skalūnų dujos neišlaikys konkurencijos su atominėmis elektrinėmis. Vėlu spėlioti. Jau išlaiko. JAV gamina milžiniškus kiekius skalūnų dujų. Tos dujos yra pigios. Todėl nebeapsimoka statyti branduolines jėgaines. Naivu nematyti revoliucijos, kuri vyksta JAV energetikoje, bei manyti, kad tai neateis į mūsų kontinentą. Arba jūs, atomo šalininkai, esate asilai, kokių reta pasaulyje, arba antirusiški savižudžiai, traukiantys paskui save visą Lietuvą, įskaitant motinas ir vaikus. Bet kokiu atveju jūsų vieta yra psichiatrinėje.

Kritikas

Kritikas portretas
Visi ir taip sutinka, pelningų ir naudingų šaliai projektų niekas neatsisakys, o prieštaraujantys ar bandantys kažką įrodyti, rašinėdami briedus, sukelia tik juoką.

nezinomas

nezinomas  portretas
zinau kur zvakiu pigu gauti,polonijia.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių