„Latvenergo“ tikisi įsigyti iki 20 proc. VAE akcijų

Latvijos valstybinė elektros energetikos bendrovė „Latvenergo“ tikisi įsigyti iki 20 proc. planuojamos statyti Visagino atominės elektrinės (VAE) akcijų ir šį projektą laiko vienu iš savo strateginių tikslų - subalansuoti šalyje naudojamos elektros energijos srautus, rašo „Lietuvos žinios“.

„Latvenergo“ generalinis direktorius Aris Žiguris Latvijos poziciją praėjusią savaitę aiškino pasikviestiems Lietuvos ir Estijos žurnalistams. Pasak jo, Latvija jau anksčiau Lietuvos Vyriausybei išsiuntė savo pasiūlymą prisidėti prie VAE projekto maždaug 1 mlrd. litų ir mainais pretenduoti į 275 megavatų (MW) iš elektrinės planuojamų 1348 MW.

„VAE galėtų tapti solidžia elektros energijos portfelio gamybos dalimi visose trijose Baltijos valstybėse, nes uždarius Ignalinos AE, ir Latvijos, ir Estijos, o ypač Lietuvos, energetikos ūkiuose atsirado didelių spragų“, - kalbėjo bendrovės vadovas.

„Latvenergo“ vykdomasis valdybos narys Maris Kunickis „Lietuvos žinioms“ teigė, jog VAE yra „Latvenergo“ elektros energetikos strategijos artimiausiems 15-20 metų dalis. Šia strategija siekiama pasiekti šalies apsirūpinimo elektros energija balansą. Dabar Latvija, daugiau nei pusę elektros energijos pagaminanti savo hidroelektrinėse, pagal elektros energijos, gaminamos nenaudojant iškastinio kuro, rodiklį (57 proc.) Europos Sąjungoje (ES) atsilieka tik nuo Austrijos (64 proc).

Pasak Pliavinių HE direktoriaus Dzintaro Ostanevičiaus, Latvijos metinis elektros energijos poreikis pastaraisiais metais buvo apie 2 teravatvalandes, tačiau didelę jos dalį tenka parduoti Baltijos rinkoje, o dalį pačiai pirkti dėl hidroelektrinių darbo sezoniškumo. Todėl latviams ir reikalinga VAE.

M.Kunickio teigimu, hidroelektrinės didesniu režimu dirba tik pavasarį ir rudenį. Tada daugiau elektros parduodama ir biržoje, tačiau tuo pačiu metu daug elektros pagamina ir Suomija, turinti tiesioginę jungtį su Estija ir per ją galinti tiekti elektrą Latvijai bei Lietuvai.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėVisagino AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
Tikri Lietuviai kuriems rupi salis jus siuncia su ltu prezidentura , seimu ir minstru sekmoku na***
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių