L. Linkevičius ramina: ES ir Kanados prekybos sutartis naudinga Lietuvai

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Europos Sąjungos (ES) ir Kanados prekybos susitarimas, kuriam Seimas šią savaitę pritarė ir turėtų ratifikuoti liepą, sustiprins ekonominius Lietuvos ryšius su Kanada, mažins prekybos ir investicijų kliūtis. Tačiau kai kurie parlamentarai baiminasi, kad į šalį gali patekti genetiškai modifikuotų organizmų.

„Nauda yra akivaizdi Lietuvai: pagerins mūsų prekių ir paslaugų patekimo į Kanados rinką sąlygas, leis Lietuvos įmonėms dalyvauti Kanados viešuosiuose pirkimuose, pagerins prekybos sąlygas, įmonių eksportą į Kanadą, prisidės prie darbo vietų kūrimo ir ekonomikos augimo Lietuvoje. Tai ypač aktualu smulkiajam ir vidutiniam verslui. Lietuva prekes eksportuoti į Kanadą galės be importo muitų sutrumpinant formalumus, taip pat laiko sąnaudas. Manome, kad dėl to naudos turėtų gauti Lietuvos tekstilės, aprangos, baldų, lietuviškų maisto produktų eksportuotojai“, - Seime pristatydamas susitarimą kalbėjo L.Linkevičius.

Pasak jo, vien dėl muitų liberalizavimo Lietuvos eksportuotojai sutaupys daugiau negu milijoną eurų muito mokesčio per metus.

Liberalės Aušrinės Armonaitės teigimu, „izoliacinės politikos laikais“ labai svarbu bendradarbiauti su Kanada ir kitomis šalimis, kurios savo kryptį „grindžia atviros ekonomikos ir visuomenės kryptimi“.

Tačiau Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys „valstietis“ Viktoras Rinkevičius suabejojo tokio susitarimo nauda ir prognozavo, kad į Lietuvą iš Kanados gali patekti genetiškai modifikuotų produktų.

„Man atrodo, kad Kanada labai daug išloš iš šios sutarties, o ne Lietuva. Ar yra kokie nors skaičiavimai, ar išvis kas nors domisi, kiek mes prarasime? Genetiškai modifikuotų organizmų tikrai pateks. Jeigu netiesiogiai, tai su maisto produktais, su įvairiais priedais, kuriuose jie naudojami“, - Seimo posėdyje teigė parlamentaras.

Man atrodo, kad Kanada labai daug išloš iš šios sutarties, o ne Lietuva. Ar yra kokie nors skaičiavimai, ar išvis kas nors domisi, kiek mes prarasime?

L.Linkevičius pabrėžė, kad genetiškai modifikuoti ar kiti ES kokybės standartų neatitinkantys produktai iš Kanados negalės patekti į bendrijos rinką.

„Pakankamai daug yra saugiklių,“ - sakė ministras.

URM duomenimis, pernai Lietuva į Kanadą eksportavo keturis kartus daugiau negu importavo, į Kanadą eksportuoja 150 įmonių, iš jų 80 proc. yra smulkios ir vidutinės, tiesiogiai nuo eksporto į Kanadą priklauso 2,5 tūkst. darbo vietų Lietuvoje.

Europos Parlamentas ES ir Kanados ekonomikos ir prekybos susitarimui pritarė šių metų vasario 15 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ministeris

Ministeris portretas
Laikas skersti kiaulę.

//////...............

//////............... portretas
ka linkevicius sika gaidziai nelesa.... po sio zasino --nuraminimu- lietuva pilna babaju ir banderru, o dabar bus pilna GMO -CMO..sis veikejas uolus jankiu tarnas ,puikiai suprantantis ,kad begt jam teks , todel stengiasi susirast skyle kur pasisleps.....

kad

kad portretas
nuvežti tokiais atstumais krovinius, kaip siūlo linkevičius, milžiniškos išlaidos, beje kodėl latvių, estų politikai irgi Rusijos atžvilgiu gan griežtai pasisakantys, kaip vežė taip ir veža ten maisto produktus, negana to jie pakeitė ir mūsų tiekėjus ir vežėjus
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių