L. Linkevičius ragina TATENA reaguoti į pažeidimus statant Astravo AE

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį paragino Tarptautinę atominės energetikos agentūrą (TATENA) reaguoti į pažeidimus Baltarusijoje statant Astravo atominę elektrinę.

Jis Vienoje šį klausimą aptarė su Tatenos vadovu Yukiyu Amanu (Jukiju Amanu).

„Ministras akcentavo, kad TATENA, kuri yra techninė neutrali organizacija, atsakanti už branduolinę saugą ir saugumą, negali nereaguoti, kai kalbama apie netinkamus sprendimus dėl aikštelės parinkimo, statybos darbų technologinius pažeidimus ir netinkamą projekto įgyvendinimą“, - teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pasak L.Linkevičiaus, Lietuva reikalauja, kad Baltarusija padarytų visus būtinus seismologinius, geologinius, hidrologinius aikštelės tyrimus ir atliktų aikštelės parinkimo procedūras pagal numatytus standartus, taip pat prašo visos apimties TATENA SEED misijos ir streso testų pagal ES metodologiją.

Lietuvos vyriausybė teigia, kad Baltarusija Astravo AE stato pažeisdama saugumo reikalavimus, taip pat nerimaujama, kad jėgainė gali apsunkinti Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarų Europa.

Vyriausybė yra raginusi ES institucijas ir kitas šalis visos ES mastu blokuoti elektrą iš jėgainės, tačiau ši idėja paramos nesulaukė. Atskirų regiono šalių pozicijos skiriasi – Lenkija neseniai pranešė nepirksianti   Astravo AE, Estija taip pat reiškia paramą Lietuvai, tuo metu Latvija apsiriboja raginimais užtikrinti elektrinės saugumą.

Astravo  elektrinę stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, projektą finansuojant Rusijos vyriausybei. Jėgainė statoma 20 kilometrų nuo Lietuvos-Baltarusijos sienos ir apie 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Baltarusija teigia, kad jėgainė statoma laikantis laikantis saugumo reikalavimų. Statytojai sako, jog pirmasis 1,2 gigavato (GW) galios blokas turėtų veikti 2019-aisiais, o toks pat antrasis reaktorius - 2020 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

linke,

linke, portretas
trauk savo komsorgo bilietą ir vykdyk savo priesaika komunistų partijai ir vyiriausybei.Juk priesaika duodama vieną kartą,o tau tai pasidarė vis naujiena.Atidirbk,ką gavai iš sovietų.Teliukas visada liks teliuku.mano nuomonė.

apsurdas

apsurdas portretas
komsomolcas vel ant bangos jis vel pilnas nesamoningu minciu

taigi

taigi portretas
TATENA ekspertai ten buvo ir jokių pažeidimų nerado - išsiblaivyk komsomolce.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių