Kyla degalų kainos: ypač pabrango dyzelinis kuras

  • Teksto dydis:

Spalį degalų kainos pakilo visose degalinėse. Pricer.lt atliekamas degalų kainų tyrimas parodė, kad 1 litras A95 benzino vairuotojams per paskutinį mėnesį pabrango dar 1 proc., o 1 litras dyzelinio kuro - 6 proc.

Didmeninė dyzelino kaina Lietuvoje aplenkė didmeninę benzino kainą, prognozuojamas dar didesnis dyzelinio kuro kainos šuolis ir degalinėse.

Degalų kainos kilo dėl žaliavinės naftos kainos brangimo. Jau paskutinėmis rugsėjo dienomis žaliavinė jos kaina pasaulio biržoje pralaužė psichologinį 70 eurų už barelį laiptelį, o praeitą savaitę pakilo iki 75 eurų. Tai rekordinė naftos kaina nuo 2012 metų kainų lygio, kai žaliavinės naftos kaina buvo pasiekusi beveik 100 eurų už barelį ribą. Tiesa, šią savaitę jos kaina smuko iki 69 eurų už barelį.

Pirmiausiai tokį kainos šuolį nulėmė Irano naftos eksporto mažėjimas dėl JAV atnaujintų sankcijų bei sumaišties dėl Saudo Arabijos vaidmens dingus žinomam žurnalistui jos ambasadoje Turkijoje ir nuogąstavimo, kad tai gali kažkaip paveikti pasaulio valstybių bendradarbiavimą su šia šalimi, rašoma pranešime.

Tyrimas parodė, kad šį mėnesį Lietuvoje kilo ir didmeninės degalų kainos. Didmeninė A95 benzino kaina vienkartiniams sandoriams bendrovėje „Orlen Lietuva“ pakilo 0,6 proc. iki 1,139 euro už litrą, palyginti su rugsėjo mėnesiu, o didmeninė dyzelinio kuro kaina vienkartiniams sandoriams pakilo iki rekordinių aukštumų - 1,141 euro už 1 litrą dyzelino, kas sudaro 6 proc. Tai pirmas kartas, kai didmeninė dyzelinio kuro kaina aplenkė didmeninę benzino kainą. Vidutinė A95 benzino kaina Lietuvoje (su PVM ir akcizu) per mėnesį pakilo dar 1 proc. ir pasiekė 1,28 euro, o dyzelinio kuro - 6 proc. iki pasiekė 1,25 euro už 1 litrą.

Spalio mėnesio degalų kainų analizė rodo, kad tyrimo dieną pigiausias A95 benzinas Vilniuje ir Kaune išliko degalinėse „Jozita“, kur 1 litras pigiausio benzino kainavo 1,18 euro (atpigo 1,67 proc.), brangiausias A95 benzinas buvo parduodamas degalinėse „Circle K“ ir „Orlen“ - 1,346 euro (pabrango 2,28 proc.). Per mėnesį benzino kainas labiausiai pakėlė degalinė „Neste“ (+3,01 proc.).

Tyrimo metu pigiausiai dyzelinu prekiavo taip pat degalinė „Jozita“, kur 1 litro degalų kaina buvo 1,16 euro (per mėnesį pabrango 6,42 proc.), brangiausias dyzelinas buvo parduodamas degalinėse „Circle K“ ir „Orlen“, kur 1 litras dyzelino kainavo 1,316 euro (pabrango 5,62 proc.).

Automobilinės dujos taip pat brango. Mažiausia jų kaina buvo „Jozitoje“ - 0,61 euro (+5,17 proc. ), brangiausia - tradiciškai degalinėse „Circle K“ ir „Orlen“ - 0,679 euro.

Spalio mėnesio pigiausių degalų reitinge vienareikšmiu lyderiu ir toliau išliko degalinė „Jozita“, kurioje tiek benzino, tiek dyzelino, tiek suskystintų automobilinių dujų kainos užfiksuotos mažiausios Kaune ir Vilniuje.

Kainų palyginimo portalas degalų kainas užfiksavo 2018 m. spalio 12 d. Vilniaus ir Kauno degalinėse.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvoj gyvena godžiausi pasauly degalinių savininkai. Tik Sibiro meškos gali juos perauklėti.

Šančiokas

Šančiokas portretas
Šitoj šaly,jei degalinės kurą dykai gautu,jis vis viena brangtu.

magnolija

magnolija portretas
Taip Vokieciai biednesni.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių