Kultūros darbuotojų atlyginimus prašoma didinti dar šiemet

Kultūros darbuotojų atlyginimus reikėtų didinti jau šiemet, nes daugelis jų gauna minimalią arba labai panašią į ją algą.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) trečiadienį nutarė kreiptis į Vyriausybę prašant, kad jeigu bus perskirstomas šių metų biudžetas, jame papildomai reikėtų numatyti 65 mln. litų kultūros darbuotojų atlyginimams padidinti.

Taip pat siūloma sudaryti darbo grupę, kuri parengtų ilgalaikį šios srities darbuotojų darbo užmokesčio didinimo planą.

„Padidinus minimalią mėnesio algą, kultūros darbuotojų atlyginimai sutampa arba visai priartėja prie minimalaus darbo užmokesčio. Dėl to pastebima aukštos kvalifikacijos darbuotojų didelė migracija iš kultūros į kitus sektorius, daugiausia į švietimo, kur atlyginimai didesni“, - trečiadienį per komiteto posėdį sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Jo teigimu, būtina kultūros darbuotojų darbo užmokesčiui papildomai skirti 65 mln. litų.

„Tiems darbuotojams tai būtų didelė paskata ir motyvacija darbui“, - tvirtino ministras.

ŠMKK pritarė premjero patarėjo kultūrai Fausto Latėno siūlymui sukurti darbo grupę, kuri parengtų ilgalaikį kultūros darbuotojų darbo užmokesčio didinimo planą. Jis priminė, kad toks planas buvo parengtas 2008 metais, bet finansinė krizė sustabdė jo įgyvendinimą.

Seimo komiteto narys Edvardas Žakaris atkreipė dėmesį, kad kai kuriose savivaldybėse jau antroje metų pusėje ims trūkti lėšų kultūros darbuotojų atlyginimams, nes darbo užmokesčio fonde pinigų tėra devyniems ar dešimties mėnesių atlyginimams.

Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų atstovai pasakojo, kad taupant lėšas kultūros darbuotojai vejami nemokamų atostogų.

Kultūros ministras Š.Birutis pranešė, kad praėjusių metų pabaigoje viešojo sektoriaus darbuotojų vidutinis atlyginimas buvo 2232 litai, tuo metu kultūros srities darbuotojų atlyginimas nacionalinėse įstaigose sudarė 1900 litų, savivaldybių įstaigose - nuo 1000 iki 1400 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių