Kuklus Lietuvos ekonomikos augimas

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiais metais paaugo tik kiek daugiau nei 2 proc. Ekonomistai laikosi požiūrio, kad toks prieaugis – kuklus. Vis dėlto kitąmet jie laukia ūkio plėtros pagyvėjimo.

Atsilieka nuo pasaulio

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos ūkis per devynis 2016 m. mėnesius, palyginti su atitinkamu 2015 m. laikotarpiu, ūgtelėjo 2,1, proc.

Tiesa, lyginant su kitomis Baltijos valstybėmis, Lietuvos ūkio plėtra šiais metais – sparčiausia: Estijos BVP, lyginant su pernai, augo maždaug 1,8 proc., o Latvijos – apie 1,3 proc. Kita vertus, pagal ūkio plėtrą kadaise "Baltijos tigrais" vadintos Lietuva, Latvija ir Estija atsilieka nuo pasaulio BVP augimo vidurkio, kuris šiais metais siekia apie 3 proc.

Daugiausia įtakos Lietuvos ūkio augimui turėjo didmeninės ir mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių bei motociklų remonto, transporto ir saugojimo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų bei apdirbamosios gamybos įmonių veiklos rezultatai.

Žemės ūkio veiklos rezultatai BVP augimo tempą sulėtino.

Lokomotyvas buksuoja

Lietuvos banko (LB) ekonomistų teigimu, ūkio plėtra neįsibėgėja: tikėtina, kad BVP augimas iki metų galo bus panašus kaip dabar, o pagyvėjimo galima tikėtis nebent kitąmet.

"Dabartinė BVP plėtra nėra itin sparti: esame pripratę prie gerokai spartesnio ūkio augimo, – komentavo LB ekonomistas Darius Imbrasas. – Mūsų analizė rodo, kad jei statybų sektoriaus aktyvumas nebūtų mažėjęs, ūkis būtų augęs tempu, artimu potencialiam BVP augimo tempui."

Potencialus BVP augimas – tai rodiklis, parodantis, koks turėtų būti ūkio augimas, kad ekonomikos raida būtų tvari ir be reikšmingo disbalanso.


Šiame straipsnyje: BVPekonomikaekonomikos augimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

ka padarysi su LTU ekonomika .....

ka padarysi su LTU ekonomika ..... portretas
bet ISMANIOJI PARODA VILNIUJE-tikrai idomi-labai patiko-vertinagai praleistas penktadienis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių