A. Kubilius: reikia atsisakyti iliuzijų dėl santykių su Rusija pagerėjimo

  • Teksto dydis:

Pastarojo meto įvykiai rodo agresyvėjančią Rusijos elgseną, todėl Lietuvos valdžiai reikėtų atsisakyti iliuzijų, kad įmanomi geresni Lietuvos ir Rusijos santykiai, sako Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas, opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

"Pastaruoju metu matome agresyvėjančią Rusijos elgseną. Turime matyti ne tik ekonominį karą pasienyje, bet ir agresyviai nekonstruktyvią "Gazprom" laikyseną tariamose derybose. Matome sparčiai brangstančią elektros kainą elektros biržose - gana naują reiškinį, į kurį noriu atkreipti dėmesį", - pirmadienį per spaudos konferenciją sakė ekspremjeras.

Anot jo, po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo elektros biržoje rusiška importuojama elektra buvo gana pigi, bet dabar ji ėmė netikėtai brangti.

"Spėjame, kad (elektra - BNS) buvo pigi tol, kol mus reikėjo gundyti atsisakyti Visagino atominės elektrinės projekto, o kai tik ši valdžia ėmė rodyti, kad ji jau sugundyta marinuoti šį projektą, tuoj rusiškos elektros kaina ėmė didėti. Dabar jos kaina biržoje yra maždaug šešiais centais didesnė nei buvo pernai ar užpernai tuo pačiu metu. Į tai irgi reikia atkreipti rimtą dėmesį", - dėstė konservatorius.

A.Kubiliaus teigimu, Rusijos elgsena agresyvėja ne tik Lietuvos atžvilgiu, bet ir kitų kaimynių.

"Rusijos agresyvėjimą turime matyti ne tik Lietuvos atžvilgiu. Prekybiniai karai su Moldova ir Ukraina, Gruzija, represiniai karai su opozicija pačioje Rusijoje, didžiuliai puolamieji kariniai manevrai Baltijos šalių pašonėje yra tik vis dažniau pasirodantys atskiri epizodai, kurie sudėlioti į vientisą paveikslą niekam neturi palikti kokių nors iliuzijų. Nepaisant visų deklaracijų apie santykių perkrovimus, Rusija agresyvėja, ir tai yra ilgalaikė tendencija", - tvirtino A.Kubilius.

Jis ragino centro-kairės Lietuvos Vyriausybę atsisakyti iliuzijų, kad galima pagerinti dvišalius santykius.

"Siūlyčiau atsisakyti iliuzijų, kad kokie nors santykių perkrovimai gali pakeisti situaciją. Pastarasis prekybinis karas su Lietuva aiškiai parodė, kad Rusijai visai nesvarbu, kas Lietuvoje yra valdžioje - ar dešinieji, ar kairieji (...)", - sakė politikas.

Jo teigimu, valdžios bandymas ir toliau puoselėti iliuzijas apie būsimus gerus santykius yra "savo žmonių apgaudinėjimas, kuris brangiai kainuoja mūsų verslui, mūsų energetiniam saugumui, o ateityje gali sukelti dar didesnių problemų".

TS-LKD vadovas pranešė, kad parlamentarams nepavyksta gauti informacijos apie Vyriausybės derybas su Rusijos dujų tiekėju "Gazprom".

"Mes bandome informaciją apie derybas su "Gazprom" gauti Seime, bandome prisikviesti energetikos ministrą į frakcijos posėdį, kuris vyksta uždaro posėdžio režimu, tačiau viskas veltui. Antrą savaitę beldžiamės, ir viskas veltui. Jokios oficialios informacijos, nors Seimo nariai turi konstitucinę teisę reikalauti ir gauti informaciją", - aiškino A.Kubilius.

Jis pabrėžė, kad pirmininkaudama Europos Sąjungos (ES) Tarybai Lietuva turi unikalią galimybę sutelkti visos ES pastangas, kad ES lygmeniu būtų pradėti kurti reikalingi politiniai ir teisiniai instrumentai, "kurie įtikintų Rusiją kitą kartą nesiimti tokio pobūdžio veiksmų prieš kurią nors ES šalį".

Rugsėjį Rusija sugriežtino lengvųjų automobilių ir vilkikų patikrą pasienyje. Lietuva praėjusią savaitę sulaukė "Gazprom" pasiūlymų dėl dujų kainų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, jog "Gazprom" Lietuvos Vyriausybei pateikė neįvykdomų reikalavimų sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

glinda

glinda portretas
o su kuriais kaimynais santykiai gereja? su amerika? :)gal jau nusvilptas politikas i seneliu sokius tegul pagalvoja nueit?

Anonimas

Anonimas portretas
Su Rusija niekuomet nebuvo ir nebus normalių santykių.Santykiai pasikeistų, jeigu vėl sugrįžtume į Sojūzą.Baikit, ponai fantazuoti apie kokį nors pagerėjimą.Reikėtų esamą būseną, laikyti normalia būsena.

petrai

petrai portretas
tu senas komunistas ir nieko nesupranti
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių