KT gavo kreipimąsi dėl „Snoro“ kreditorių eilės

Konstitucinis teismas (KT) praėjusią savaitę gavo nacionalizuoto „Snoro“ banko bankroto bylą nagrinėjančio Vilniaus apygardos teismo prašymą ištirti, ar įstatymuose numatyta kreditorių eilės sudarymo tvarka neprieštarauja Konstitucijai.

KTatstovai BNSpatvirtino, kad Vilniaus apygardos teismo prašymas gautas rugpjūčio 23 dieną.Vilniaus apygardos teismo sprendimas kreiptis į KTpriimtas balandžio 18 dieną - prašoma ištirti, ar Bankų bei Įmonių bankroto įstatymai, numatantys, kad antrąja eile yra tenkinami įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ reikalavimai, susiję su apdraustų lėšų išmokėjimu, o trečiąja eile - valstybės mokestiniai reikalavimai, atitinka Konstituciją.

Panašų prašymą KT šių metų sausio pabaigoje pateikė ir Seimo narių grupė. Portalo eversus.lt teigimu, šiuo atveju jau paskirtas teisėjas, o dėl antrojo kreipimosi dar bus svarstoma, ar jis bus priimtas nagrinėti. J

Jeigu KT „uždegs žalią šviesą“ ir jam, prognozuojama, kad vadinamasis kreditorių eiliškumo klausimas gali būti pradėtas nagrinėti ne anksčiau kaip po 2-3 metų.Vilniaus apygardos teismui prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą pateikė „Snoro“ kreditoriai „Rokiškio sūris“, „Astrave Company“, „Seatranscom Limited“, „Clarbell Trading Company“, „ABS Commerce“ ir kiti. Jų teigimu, šiuo metu galiojanti kreditorių eilės sudarymo tvarka sudaro išskirtines sąlygas Indėlių draudimo fondui bei valstybei, sumažindama ir apribodama kitų kreditorių reikalavimų patenkinimo galimybes.

Atsižvelgdamas į šį prašymą, Vilniaus apygardos teismas, kovo 22 dieną patvirtinęs „Snoro“ kreditorių reikalavimų sąrašą, nenurodė, kokia eile turės būti tenkinami Indėlių draudimo fondo, Valstybinės mokesčių inspekcijos, „Sodros“, Finansų ministerijos ir tokių pat Latvijos institucijų kreditoriniai reikalavimai.

Pagal įstatymus Indėlių draudimo fondo reikalavimai tvirtinami antroje kreditorių eilėje, kitų valstybės institucijų - trečioje. Kitų kreditorių, priklausomai nuo paskolos rūšies, reikalavimai tvirtinami 4, 5 ir 6 eilėse, o banko akcininkų, administracijos, tarybos ir valdybos narių - septintoje eilėje.„Snoro“ kreditorių neginčijami reikalavimai siekia 6,523 mlrd. litų. Indėlių draudimo fondo reikalavimas siekia 4,053 mlrd. litų, tačiau teismas kol kas pripažino tik 3,799 mlrd. litų.

„Snoro“ banko grynoji turto vertė pernai lapkričio viduryje buvo 2,756 mlrd. litų mažesnė už jo įsipareigojimus, todėl bankas buvo paskelbtas nemokiu. Jo grynasis turtas lapkričio 16 dieną buvo 4,416 mlrd. litų, tuo tarpu įsipareigojimai siekė 7,172 mlrd. litų.

Buvusiems „Snoro“ akcininkams Raimondui Baranauskui ir Vladimirui Antonovui yra pareikšti įtarimai dėl maždaug apie 1,7 mlrd. litų vertės banko turto pasisavinimo. Lietuvos prokurorai yra pateikę Europos arešto orderį dėl jų suėmimo.

Lapkričio 16-ąją nacionalizuotam bankui „Snoras“ bankroto byla iškelta pernai gruodžio 7-ąją.


Šiame straipsnyje: Snoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių