Kovai su dvejopa prekių kokybe – gamintojų kritika

  • Teksto dydis:

Dalis Europos gamintojų vislabiau piktinasi Europos Sąjungos institucijų iniciatyva kovoti su dvejopos kokybės produktais ir sako, jog naujos taisyklės ribotų inovacijas, vartotojų pasirinkimo galimybes ir galbūt pabrangintų produktus, rašo "Verslo žinios".

Europos Komisijos pasiūlymai jau sulaukė Europos Parlamento (EP) Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komiteto narių palaikymo. VŽ teigimu, didėja tikimybė, kad dokumentas bus patvirtintas.

Europos maisto ir gėrimų gamintojų asociacija apgailestauja dėl naujų taisyklių, už kurias balsavo EP komitetas, nes jos esą ribotų gamintojų galimybes pasiūlyti to paties produkto dvi skirtingas versijas skirtingose ES šalyse.

"Esame prieš dvejopus standartus, tačiau skirtingose rinkose nevienodas produkto savybes lemia tam tikros šalies gyventojų etniniai prioritetai ir skoniai, žaliavų prieinamumas, nacionalinės teisės reikalavimai, skirtingos nacionalinės sveikatos ir tvarumo strategijos, kitos priežastys", – VŽ cituoja asociacija.

EP ryšių su žiniasklaida administratorius Dovaidas Pabiržis teigia, kad pasiūlymai, kuriems pritarė EP komitetas, yra bendro EK pasiūlyto paketo, vadinamo "Naujų galimybių vartotojams dokumentų rinkiniu", dalis. Galutinis teisės aktas, pasak jo, dar gali keistis.

EP komitetas antradienį pritarė taisyklėms, skirtoms apsaugoti vartotojus nuo klaidinimo internetinėje prekyboje bei išvengti skirtingos kokybės prekių tuo pačiu pavadinimu.

Europarlamentarai, be kita ko, siekia uždrausti praktiką, kai vienodai atrodančios prekės, parduodamos skirtingose šalyse, yra kitokios sudėties. Jų įsitikinimu, prekė gali skirtis tik "dėl aiškių ir įrodomų regioninių vartotojų pageidavimų, sudedamųjų jos dalių iš vietinių produktų arba nacionalinės teisės reikalavimų". EP nariai įsitikinę, jog šie skirtumai turi būti aiškiai pažymėti ir matomi vartotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių