Kova su afrikiniu maru: Lietuvoje kiaulės išnyks iš tvartų?

Žemės ūkio ministerija planuoja skirti 3 mln. eurų, kad paskatintų kiaulių augintojus atsisakyti kiaulininkystės.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sako, jog kiekvienam nuo 1 iki 100 kiaulių auginančiam ūkininkui, dabar esančiam maro zonoje, bus mokama po 100 eurų už vienos kiaulės atsisakymą ir papildomai 1,5 tūkst. eurų kitų gyvūnų įsigijimui.

„Pirmiausia, mes siūlome kiekvienam smulkiam kiaulių augintojui, kuris šiuo metu augina kiaules rajonuose, kur pasireiškė kiaulių maras, pasvarstyti ekonomiškai naudingą valstybės pasiūlymą ir pradėti auginti kitus gyvūnus“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo G. Surplys.

Pasak jo, šio pasiūlymo atsisakę ūkininkai galės gauti 1,5 tūkst. eurų biosaugos priemonių sustiprinimui savo fermose.

Anot G. Surplio, kiaulininkystės atsisakymas galima sumažinti afrikinio kiaulių maro plitimą šalyje.

Ministro teigimu, lėšos bus paimtos iš Žemės ūkio ministerijos asignavimų, o finansine paskata 14-oje maru užsikrėtusių Lietuvos rajonų galės pasinaudoti maždaug 6 tūkst. ūkininkų, kurie turi 18 tūkst. kiaulių.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Ministerija paskatą ketina skirti nuo rugsėjo, ja galės pasinaudoti tik šiuo metu registruotų kiaulių turintys augintojai. Šiai priemonei Vyriausybės pritarimo nereikia, nes bus naudojami ministerijos finansiniai asignavimai.

G. Surplio nuomone, tokia priemonė nėra skirta smulkiųjų kiaulių augintojų sunaikinimui, nes ji – savanoriška.

„Jokio draudimo auginti kiaules nebus. Smulkūs ir vidutiniai ūkiai yra mano prioritetats, todėl apie draudimą nekalbame“, – tvirtino ministras.

Šią savaitę „Idavang“ fermoje Akmenės rajone nustatytas maro protrūkis. Visos 19,5 tūkst. kiaulių bus sunaikintos.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šiais metais afrikinis kiaulių maras nedideliuose ūkiuose buvo užfiksuotas beveik 40 kartų, dėl to buvo sunaikinta apie 2,3 tūkst. kiaulių.

Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje, užkrėstiems šernams migruojant iš Baltarusijos. 2014 metais liga išplito ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje bei Lenkijoje.


Šiame straipsnyje: kiaulių maraskova su maruŽŪM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Ž.ū ministras kalbėjo, kad yra du būdai sustabdyti marą - tai sumažinti šernų populiaciją ir biosaugos reikalavimai. Dabar nuomonę pakeitė - arba imi kompensaciją ir atsisakai kiaulių arba veterinarija užknis baudomis ir vistiek neauginsi kiaulių. Va taip brolyti.

lasininis

lasininis  portretas
o ar granatu zieves toms kiaulytems negalite isvirti ,ar serniukams vaisiu surengti ,kokiu kukuliu su ta pacia zieve ,ar su gilemis ir nebus jokio maro ,net juokinga kad siulo uz simtine atsisakyti ,na nereikia zmonems tos mesytes ,tegu valgo vistas gmo ir gormonu prisertas ,jas tai per pora menesiu galima nupweneti ,matyt nera kur deti gmo pasaru ,kiaulytes tai isrankios bet ko neiduosi .

Žemaitijos kaunietis

Žemaitijos kaunietis portretas
Čia tai žmogus siūlo konkrečią išeitį.Išbandžiau gal 1985 metais.Visi mano daugiabučio laiptinės gyventojai laikė šunis,aš nusipirkau tokį neužagą kuiliuką,šėriau tuo ką pats valgiau ir kvatyravojo jis laisvam mano 4-ių kambarių bute ketvirtam aukšte.Smarvės mažiau nei nuo šunų,nes su juo kartu vonioj prausdavomės.Galvojau Kalėdom pasidursiu-prisėjo anksčiau,nes nevidonas medines kambario grindis pragraužė ir į tą skylę gamtinius reikalus ant žemesnių kaimynų atlikinėjo.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių