Koncesijos sutartis su „Hitachi“ birželį nebus pasirašyta

Koncesijos sutartis su strateginiu investuotoju į naują Visagino atominę elektrinę (AE) - Japonijos korporacija „Hitachi“ - nebus pasirašyta iki birželio 28 dienos, kaip skelbta iki šiol. Ją tikimasi pasirašyti iki šių metų pabaigos.

Seimas, praėjusią savaitę pritaręs naujosios atominės jėgainės statybai ir davęs leidimą pasirašyti sutartį su „Hitachi“, kartu panaikino reikalavimą koncesijos sutartį pasirašyti iki birželio 28-osios.

„Taip. Tai padaryta tam, kad mes galėtume toliau tęsti derybas su regioniniais partneriais ir su “Hitachi„. Dabar partneriai turi suderinti grafiką dėl tarpinių žingsnių ir galutinės datos“, - BNS pirmadienį sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Anot jo, koncesijos sutartis su „Hitachi“ turėtų būti pasirašyta ne vėliau kaip iki šių metų pabaigos.

Formalus teisinis terminas, pagal kurį iki birželio 28 dienos su „Hitachi“ turėjo būti baigtos tiesioginės derybos ir pasirašyta koncesijos sutartis, buvo nustatytas Koncesijos įstatyme, tačiau Seimas, birželio 21 dieną priimdamas įstatymus dėl naujos atominės elektrinės statybos, šį terminą panaikino.

„Tai reiškia, kad derybininkams suteikta galimybė toliau tęsti derybas su regioniniais partneriais ir strateginiu investuotoju iki bus sutarta dėl akcininkų sutarties ir bus įsteigta projekto įgyvendinimo bendrovė“, - BNS teigė energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis.

Anot jo, koncesijos sutartį turės pasirašyti Lietuva, strateginis investuotojas „Hitachi“ ir kol kas dar neįsteigta projekto įgyvendinimo bendrovė.

„Užbaigus derybas ir įsteigus projekto įgyvendinimo bendrovę, kartu su Koncesijos sutartimi taip pat planuojama pasirašyti su “Hitachi-GE„ generalinės rangos ir kitas projektui įgyvendinti reikalingas sutartis“, - sakė K.Jauniškis.

Planuojama, kad pradžioje projekto įgyvendinimo bendrovėje bus tik du akcininkai - „VAE- SPB“ (naujos AE projekto parengiamuosius darbus įgyvendinančios valstybės bendrovės Visagino atominė elektrinė įsteigta antrinė įmonė) ir „Hitachi Visaginas Project Investment“, o Latvijos „ Latvenergo“ ir Estijos „Eesti energia“ prisijungtų vėliau.„Hitachi“ turėtų valdytų 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų. Jeigu prie AE projekto įgyvendinimo prisijungtų Lenkija, akcijų proporcijos šiek tiek keistųsi.

Pasirašius koncesijos sutartį, toliau būtų atliekami projektavimo darbai, kurie truktų apie 30 mėnesių. Jie apimtų projekto techninį parengimą, aikštelės paruošimą, pamatus, statybos leidimą, licencijos išdavimą ir įrangos projektavimą bei užsakymą.Vėliau būtų skelbiamas naujos AE statybos rangovo konkursas ir tik pasirašius sutartį su juo bei projekto šalims sutarus dėl finansinių įsipareigojimų, būtų pasirašomas galutinis investuotojų įsipareigojimas (angl. Final Investment Decision) - jis turėtų būti pasirašytas ne vėliau kaip 2015 metų gruodžio 31 dieną.

Teigiama, kad VAE projekto vertė dabartinėmis kainomis gali siekti iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), o įskaitant prognozuojamas palūkanas, infliaciją bei investicijų vertės pokyčius dėl valiutų kursų svyravimo – apie 6,8 mlrd. eurų (23,5 mln. litų). Numatoma, kad apie 4 mlrd. eurų (13,8 mlrd. litų) galėtų sudaryti skolintas kapitalas, o 2,8 mlrd. eurų (9,7 mlrd. litų) - VAE, Latvijos ir Estijos bendrovių bei „Hitachi“ investuojamas nuosavas kapitalas.

Politologai sako, kad Seime priimti įstatymai dėl Visagino atominės elektrinės dar negarantuoja, jog projektas bus tęsiamas ir įgyvendintas taip, kaip planuoja dabartinė valdžia. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad dabartinė valdančioji koalicija po spalį vyksiančių rinkimų gali prarasti daugumą, o opozicijoje esantys socialdemokratai įstatymams nepritarė.

Anot politologų, toks scenarijus jau turi precedentą - energetikos bendrovę „Leo LT“, kuri buvo įsteigta socialdemokratų valdymo metais, bet į valdžią atėjus konservatoriams - išardyta, abejojant skaidrumu.Krikščionių frakcija, dauguma „tvarkiečių“ bei Mišriai Seimo narių grupei priklausančių parlamentarų taip pat nedalyvavo balsavime dėl naujos atominės elektrinės, o valdančiąją koaliciją balsavime parėmė Darbo partija.

Be to, Seime šiuo metu svarstomas opozicinių frakcijų siūlymas kartu su Seimo rinkimais spalį rengti patariamąjį referendumą dėl atominės jėgainės statybos. Projektą pateikė 36 opozicinėms Krikščionių, „Tvarkos ir teisingumo“, Socialdemokratų partijų frakcijoms priklausantys parlamentarai, Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos taip pat inicijuoja ir piliečių grupė, kuri turi per tris mėnesius - iki birželio 27 dienos - surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų.Lietuva planuoja pastatyti naują atominę elektrinę šalia 2009 metais uždarytos Ignalinos elektrinės. Vyriausybė tikisi, kad elektrinė bus pastatyta iki 2020-2022 metų.

Visagino atominė elektrinės strateginis investuojas yra „Hitachi“ kartu su „ Hitachi–GE Nuclear Services“, kurioje pagrindinis akcininkas yra koncernas „ Hitachi“, valdantis 80 proc. kapitalo.Europos Sąjungoje šiuo metu branduolinę energetiką plėtoja 15 valstybių, kuriose elektrą gamina iš viso 137 atominės elektrinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sutartis nebus pasirašyta

sutartis nebus pasirašyta portretas
kai kas trina iš džiaugsmo rankas rankas......

felia

felia portretas
manau seimo besmegenem uzteks sveiko proto ir nestatyt tos elektrines,nes nera prasmes statyt nauja geriau atrestauruot sena

Kęstas

Kęstas portretas
Branduoliniame mūšyje Seime nugalėjo Visagino AE statymo šalininkai Antra Mažeikių nafta. Turime brangiausią regione benziną. Dabar gauname brangiausią regione elektrą. Gėda trumparegiams rinkėjams, nubalsavusiems už Andriaus Kubiliaus vadovaujamą kyšininkų gaują. _Dabartinė Vyriausybė nesistengė atsakyti į klausimą, kodėl pasirinktas jėgainės galingumas viršija tą, kuris Premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos programoje numatytas kaip didžiausias leistinas, jeigu paisoma valstybės energetinės nepriklausomybės [1]._ Pernelyg didelis galingumas reiškia, kad negalėsime pereiti prie rezervinės sistemos Vakarų Europoje. Tik Rusijoje yra pakankamas elektros energijos gamybos rezervų kiekis, kokio reikia tokiam reaktoriui. Kalba eina ne apie energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos stiprinimą. Kalba eina tik apie elektrinės statytojų kyšius Andriaus Kubiliaus partijai. 1. Žaidimas antpirščiais su taikiu atomu.2012-06-22 / 09:59 — Arūnas Brazauskas. Lietuvos radijo ir televizijos internetinis puslapis.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių