Komitetas – prieš tolesnį pensinio amžiaus ilginimą

  • Teksto dydis:

Senatvės pensijos amžius nuo 2026 metų turėtų siekti 65 metus ir toliau jis nebūtų didinamas.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas penktadienį, svarstydamas „Sodros“ reformos įstatymus, nutarė nenustatyti jokių reikalavimų, kaip ateityje būtų ilginamas senatvės pensijos amžius.

„Seimo nariai neapsiima daryti tokias ilgas prognozes, kas galėtų būti po dešimties metų. Kada, vykdydami esamų įstatymų stebėseną, matysime tendencijas.... Bet šiuo metu matom, kiek yra visokių įtampų...“, - BNS teigė komiteto vadovė Kristina Miškinienė.

Socialinio modelio kūrėjai buvo numatę, kad pensijos amžius būtų ilginamas, atsižvelgiant į gyventojų amžiaus trukmę - jai padidėjus pusmečiu, būtų nustatomas ir vėlesnis išėjimo į pensiją laikas.

Dabar Lietuvoje būtinas minimalus darbo stažas - 15 metų (ateityje jo keisti neplanuojama), senatvės pensijai gauti - 30 metų, ketinama jį didinti iki 35-erių.

Dirbantiems pensininkams – palankesnė tvarka?

Nuo 2019 metų liepos pensijas dirbantiems pensininkams siūloma perskaičiuoti palankiau.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas penktadienį tam pritarė - kiekvienais metais „Sodra“ automatiškai pagal turimus duomenis padidintų pensiją šiems pensininkams tiek, kiek mėnesių darbo stažo žmogus įgis per praėjusius metus. Žmonėms į „Sodrą“ dėl to kreiptis nebereikės.

Dabar norint, kad būtų perskaičiuojama pensija, žmogus turėtų dirbti ne mažiau kaip vienerius metus iš eilės ir gauti bent minimalią algą.

„Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius BNS anksčiau yra teigęs, kad dabartinė tvarka nėra gera, nes dirbančiam pensininkui kasmet reikia kreiptis dėl pensijų perskaičiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

janina

janina portretas
Jiems tai kąs, ten jie sau sėdi ir nesąmones kurią. O žmonės ardami po 12 valandų,kaip musės krenta dar nesulaukė ir 55 metų. Sodros pinigai taip pat svarstomi. Tai ir nėra iš ko moketi už tat ir nori didinti pensijini amžių.

geras

geras portretas
pensijini amziu reikia pratesti individualiai tai yra kiekvienam iki mirties tik mires pensininkas geras pensininkas o jei pensininko nera ir problemos nera
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių