Kokia yra balandžio sniego kaina?

Šių metų balandis draudimo verslui tapo tikru išbandymu. Turbūt dar nėra buvę, kad įpusėjus pavasariui tektų atlyginti šimtatūkstantinius sniego padarytus nuostolius.

Pavasario netikėtumai

Visą žiemą neturėję pranešimų apie pastatų stogus, įgriuvusius dėl sniego dangos svorio, šį mėnesį draudikai tokius klientų skambučius fiksuoja šimtais, o viešojoje erdvėje sklandantys juokeliai apie penktąjį žiemos mėnesį balandį nelabai juokingi.

„Šis balandis ypatingas tuo, kad jis tapo penktuoju žiemos mėnesiu. O  šį, penktąjį, žiemos mėnesį pirmą kartą šią žiemą registravome tokį reiškinį kaip sniego slėgio žala“, – savaitraščiui teigė bendrovės „Lietuvos draudimas“ Gyventojų turto draudimo skyriaus vadovas Andrius Gimbickas.

Pasak jo, sniego slėgio žala fiksuojama tada, kai per parą iškrinta 20 mm kritulių ir sniego storis padidėja 20 centimetrų. Būtent taip atsitiko didžiojoje Lietuvos dalyje praėjusį savaitgalį.

„Šiuo metu esame registravę apie 100 klientų pranešimų apie dėl sniego įlūžusius stogus, pastatų konstrukcijas, klientams šiai žalai atlyginti rezervavome beveik 150 tūkst. litų. Prognozuojame, kad šis skaičius dar kiek išaugs“, – sakė A. Gimbickas.

Stogus reikia valyti

„Lietuvos draudimo“ skaičiavimu, vidutinė sniego slėgio žala po apžiūrų, atnaujintais duomenimis, siekia 1600–2000 litų. Kai kuriais atvejais sniego dangos padaroma žala gali siekti ir 4000 litų, o apgadinami dažniausiai senesnių ūkinių pastatų stogai, dengti šiferio lakštais.

„Raginame gyventojus valyti stogus ir daužyti per naktį besiformuojančius varveklius, nes tai kelia pavojų tiek žmonėms, tiek ūkiniuose pastatuose esančiam turtui, transporto priemonėms bei gyvuliams“, – sakė A. Gimbickas.

Sunku ir vairuotojams

Balandžio pirmomis savaitėmis keliuose, ypač rajoniniuose, eismo sąlygos vis dar sudėtingos. Pasak draudikų, tai taip pat didina gyventojų nuostolius.

"Įvykių dažnio požiūriu pastarieji treji metai tikrai pasižymi sunkiomis žiemomis. Pavyzdžiui, praėjusiais metais jau kovo pabaigoje turėjome sausą kelių dangą ir vairuotojai skubėjo keisti žiemines padangas vasarinėmis, o balandį spustelėjus šaltukui ir kelius padengus ledui vairuotojai su vasarinėmis padangomis patyrė apie penktadalį daugiau nuostolių nei įprastą balandį.

Vertiname šią žiemą kaip sunkią ir esame apskaičiavę, kad dėl tokių sunkių žiemų nuostoliai išauga maždaug 2–3 mln. litų, palyginti su tuo, kokios žiemos būdavo prieš keletą metų", – skaičiavo A. Gimbickas.

Pasak jo, po praėjusio sniegingo savaitgalio pranešimų apie eismo įvykiuose apgadintas transporto priemones ir vairuotojų patirtus nuostolius skaičius ūgtelėjo maždaug penktadaliu.

Pastebima, kad pavasarį daugiausia eismo įvykių nutinka rytais, nes dienomis saulė tirpdo sniegą, o naktimis spustelėjantis šaltukas iš tirpsmo vandens suformuoja plikledį.


Šiame straipsnyje: žiemasniegasstogainuostoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių