Kodėl negalima paimti pensijos už sutuoktinį?

  • Teksto dydis:

Jei norima turėti galimybę paimti sutuoktinio ar kito šeimos nario pensiją, būtinas pensijos gavėjo įgaliojimas, LRT RADIJUI tvirtina „Sodros“ atstovė Olga Važnevičienė. Anot jos, kitu atveju pensiją gali paimti tik pats pinigų gavėjas.

LRT RADIJO klausytoja Ona norėtų, kad jos pensiją turėtų galimybę paimti sutuoktinis. „Gauname pensijas į namus. Mums paskirtas naujas berniukas nenori palikti mano vyrui mano pensijos ar atvirkščiai. Norėčiau, kad, kas yra namuose, tas ir galėtų paimti tą pensiją, nes mes dažnai gulime ligoninėse arba būname poliklinikose. Ne visada namuose būname tada, kai jis atneša mums pensiją“, – tvirtina klausytoja.

O. Važnevičienė nurodo, kad šiuo atveju reikia kreiptis į notarą ar seniūną. „Jei yra poreikis šeimos nariui paimti kito žmogaus pensiją, reikalingas pensijos gavėjo įgaliojimas. Jį gali išduoti notaras arba seniūnas. Seniūnijose ši paslauga teikiama nemokamai. Pensiją pristačiusiam asmeniui reikia parodyti šį įgaliojimą ir savo asmens dokumentą“, – paaiškina O. Važenvičienė.

Anot jos, dažniausiai pensija pervedama į asmeninę sąskaitą. Ji taip pat gali būti pristatoma į namus arba išmokama mokėjimo įstaigoje, pavyzdžiui, Lietuvos pašte, kredito unijose. „Senatvės pensijas į namus gali gauti visi asmenys, kurie atitinka vieną iš nustatytų punkyų: 2009 m. gruodį pensiją gavo į namus, yra netekę 75–100 proc. darbingumo arba jiems nustatyti specialieji nuolatinės slaugos, nuolatinės priežiūros pagalbos arba transporto išlaidų kompensacijos poreikiai“, – vardija specialistė.

Ji priduria, kad šią paslaugą gali gauti ir tie žmonės, kurie gyvena vietovėse, kuriose nėra galimybės išmokėti pensijos mokėjimo įstaigoje, išgryninti pervestą į sąskaitą pensiją arba visi žmonės, kurie sulaukė 80 ir daugiau metų amžiaus. „Lietuvoje pensijas į namus pristato kelios įmonės. Šios paslaugos perkamos viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka“, – teigia O. Važnevičienė.


Šiame straipsnyje: pinigaipensijaišmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Visų

Visų portretas
Čia gi visų Lietuvos pensininkų pusės metų pinigėliai...

galima

galima portretas
su banko kortele

kam foto dedate

kam foto dedate  portretas
su tokia ''kruva'' pinigu ,kai dauguma pensininku tegauna viena kupiura 200 ewru
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių