Kodėl kortele atsiskaityti dažnai prašoma tik nuo tam tikros sumos?

Už atsiskaitymą kortele prekybininkai turi mokėti mokestį bankui, sako Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorius Laurynas Vilimas. Pasak jo, jei pirkinio kaina maža, šis mokestis gali sudaryti didžiąją pelno dalį.

LRT radijo klausytojas Antanas iš Panemunės domisi, kodėl kai kur nustatoma suma, nuo kurios galima atsiskaityti kortele.

„Kodėl rajonuose, kaimo parduotuvėse mokant banko kortele reikia pirkti daugiau negu už 10 litų? Ar tai tikrai privaloma, ar sugalvota parduotuvių? Juk kartais reikia tik mineralinio vandens“, – pastebi klausytojas.

Tokia tvarka, kai kortele galima atsiskaityti tik nuo tam tikros sumos, pasitaiko ne tik kaimų, bet ir didmiesčių parduotuvėse.

„Už kiekvieną atsiskaitymą kortele prekybininkas turi mokėti tam tikrą mokestį bankui. Tas mokestis nepriklauso nuo atsiskaitymo sumos dydžio“, – aiškina Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorius L. Vilimas.

Pasak jo, jeigu pirkinio vertė yra labai maža, pvz., iki 10 litų, komisinis bankui dažnai gali sudaryti didžiąją pelno, gaunamo už tą prekę ar paslaugą, dalį.

Būtent dėl šios situacijos kai kurie verslininkai prašo kortele atsiskaityti nuo tam tikros sumos.

„Prekybininkai bankui sumoka didelius mokesčius. Nuo nedidelių apyvartų tai sudaro tikrai gan ženklią dalį. Per metus apie 20–30 proc. pelno reikia susimokėti bankui už galimybę klientui atsiskaityti kortele“, – sako Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorius.

L. Vilimo teigimu, tai nuolat svarstomas klausimas. Neseniai Europos Sąjunga šiuo klausimu priėmė teisės aktus, kuriais nustatė fiksuotą kortelių aptarnavimo mokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manjana

manjana portretas
Parduotuvėje,kur dažniausiai perku, lankosi visokia fauna. Juokas ima: ateina koks dvokiantis , purvinas tipas ,drebančiom letenėlėm čiumpa bambalį--brūkšteli kortelę, o ten--nulis, arba pin kodo pragertos smegenys neatgamina...tuomet išsitraukia 100lt.,susimoka, ir problemos nebėr.Manau,dalis kortelių "mylėtojų" nori paprasčiausiai suvaidint" europiečius". Aš, asmeniškai, esu prieš jas, nes nenoriu, kad banko banditai sektų kiekvieną mano išleistą pinigą .

DariusD

DariusD portretas
As taip pat daznai bunu vokietijoj ir cia normalu atsiskaityti tik nuo tam tikros sumos. O kaikur priimamos tik tam tikros korteles pvz LIDL nepriima nei Mastercard nei Visa. O pvz elektronikos parduotuve SATURN visai nepriima korteliu. Juk del korteliu dideja kaina galutiniam vartotojuj

Vok

Vok  portretas
Neseniai buvau Vokietijoje, ten kaip tik ir patyriau kortelių "diskriminaciją". Daugelio mažų prekybos taškų pardavėjai atsisakydavo priimti kortele. Be to pajutau, kad jiems svarbu dar ir kokio banko ta kortelė, nes niekur neleido ją kišti pačiam, o visų pirma reikalavo paduoti ją vizualiam patikrinimui.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių