Kodėl elektroniniai mokėjimai nepakeis dolerių ir eurų šlamėjimo

Elektroniniai mokėjimai išstūmė dalį grynųjų pinigų iš mūsų kišenių, o kai kurie analitikai prognozuoja, kad banknotai išvis turėtų išnykti. Apie tai garsiau pradėta kalbėti po sprendimo nebespausdinti 500 eurų kupiūrų. Grynųjų išnaikinimo link ypač stipriai žengia Danija, siekdama visuose šalies prekybos taškuose įvesti privalomą atsiskaitymą mokėjimo kortele. Bet tendencijos rodo, kad ne viskas taip paprasta. Pavyzdžiui, atsiskaitymas tradicinėmis JAV dolerių kupiūromis pasaulyje netgi išaugo.

Danija, kaip buvo nuskambėję pernai, tikisi tapti pirmąja valstybe pasaulyje, kuri atsisakys grynųjų pinigų operacijų parduotuvėse. Šiandien Danijoje grynųjų dažniausiai nešiojasi tik turistai, o vietiniai dažniausiai atsiskaito mokėjimo kortele. Argumentai: patogu, greita, saugu (palyginus su grynųjų nešiojimusi). 

Tačiau ir tradicinės mokėjimo kortelės gali išeiti iš mados. Bitkoinai yra viena jau dabar egzistuojančių alternatyvų įprastoms valiutoms ir gryniesiems, ir tai – ne tik alternatyvus metodas leisti pinigus. Bitkoinų kūrėjai įsitikinę, kad elektroninė valiuta gali visiškai pakeisti tradicinę finansinę sistemą. Ši elektroninė valiuta išsiskiria tuo, kad priešingai nei įprastos kupiūros, ji niekam nepriklauso. Su bitkoinais susijusios operacijos yra viešos, jas galima peržiūrėti specializuotuose tinklapiuose.

Estija galėtų būti pionierė Baltijos šalyse ieškant alternatyvų tradiciniams pinigams. Estija bitcoin.com tinklalapyje minima kaip viena palankiausiai bitkoinus vertinančių valstybių pasaulyje. Šalia jos minima Švedija, Suomija, Danija.

Bitkoinai – posūkis valiutų rinkoje? 

Nors bitkoinais naudotis nekainuoja, pati technologija yra sudėtinga, nes vienam vartotojui patariama turėti po 12 „piniginių“. Be to, ši valiuta vilioja sukčius, nes priėjimas prie bitkoinų yra atviras. Nepaisant grėsmių, bitkoinai – virtuali valiuta, kuri niekada nesibaigs ir nesusidėvės.

Bitkoinai nėra vienintelė alternatyva popieriniams pinigams. Šveicarijos pelno nesiekianti organizacija sukūrė elektroninę sistemą „Ethereum“, kurioje mokėjimai atliekami automatiškai, be centrinės valdžios priežiūros. Ši decentralizuota sistema prieinama visiems asmenims ir netgi vadinama antra bitkoinų versija. Tačiau „Ethereum“ yra visiškai nauja sistema, todėl būtų sunku prognozuoti, ar ji prigis ir pranoks savo pirmtaką.

Tačiau šviesi ateitis nusimato išmaniųjų įrenginių gamintojams, kurių produktai leis atsiskaityti už paslaugas priglaudžiant juos prie terminalo, palaikančio bekontaktį atsiskaitymo būdą. Tereikia mobiliosios programėlės ir išmaniojo telefono arba išmaniojo laikrodžio. Tokios programėlės, skirtos bekontakčiam mokėjimui, jau sukurtos „iPhone“, „iWatch“ ir „Samsung“ telefonų vartotojams. Naudotis jomis labai paprasta: pakanka priglausti išmanųjį telefoną ar laikrodį prie mokėjimo aparato, patvirtinti savo tapatybę ir po signalo mokėjimas bus atliktas.

Ar įstengs nukarūnuoti grynuosius?

Apie grynųjų pinigų eros pabaigą pasaulyje kalbama apie 60 metų, nuo tada, kai pradėtos naudoti mokėjimo kortelės, tačiau statistika rodo, kad ne viskas taip paprasta. Bendrovės „Security Technologies Group“ prezidentas Ericas Ziegleris BBC teigia, kad grynųjų JAV dolerių cirkuliacija pasaulyje kasmet didės po maždaug 5 procentus, o nuo 2007 iki 2012 m. šios valiutos paplitimas išaugo net 42 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių