Ko Europos lobistai tikisi iš pirmininkaujančios Lietuvos?

Į ES Tarybai pirmininkaujančią Lietuvą krypsta ne tik Europos biurokratų, bet ir lobistų akys. Šie jau mina mūsų valdžios slenksčius, tikėdamiesi jų atstovaujamoms interesų grupėms palankių sprendimų.

Apsilankė pas šalies vadovus

Praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje apsilankė vienos įtakingiausių Europos verslo lobistų organizacijos "Bussines Europe" delegacija. Jai atsivėrė pačių aukščiausių šalies pareigūnų – Prezidentės Dalios Grybauskaitės, premjero Algirdo Butkevičiaus ir ūkio ministro Evaldo Gusto – durys.

Kaip pasakojo vienintelis lobistine veikla Briuselyje oficialiai užsiimantis lietuvis Tomas Vasilevskis, nesvarbu, kuri šalis vienu ar kitu metu pirmininkauja ES Tarybai, ji vis tiek sulaukia gerokai didesnio lobistų dėmesio, nes tokia valstybė tiesiogiai dalyvauja svarstant ir priimant visai Bendrijai reikšmingus sprendimus.

Tad ir mūsų šalies pareigūnai bei politikai šį pusmetį tikrai sulauks dažnesnių ne tik kolegų iš užsienio, bet ir įvairių organizacijų atstovų vizitų.

"Ir čia kalbama ne tik apie verslą. Tai ir įvairios nevyriausybinės, visuomeninės, aplinkosaugos ir t. t organizacijos. Jei pažiūrėtume, kiek šiuo metu Lietuvoje vyksta pirmininkavimo ES Tarybai renginių ir kurių organizacijų atstovai į jas atvyksta, pamatytume, jog įvairūs lobistai jau veikia mūsų šalyje ir siekia, kad priimami sprendimai būtų naudingi jų atstovaujamoms interesų grupėms. Tai visiškai normalūs procesai", – aiškino T.Vasilevskis.

Paklaustas, kurie Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai klausimai labiausiai domina verslo lobistus, T.Vasilevskis teigė, kad svarbu viskas, kas susiję su laisvu prekių ir žmonių judėjimu, energetika, įmonių konkurencingumo didinimu, ilgalaikiu Bendrijos biudžetu, Bankų sąjunga, jaunimo nedarbu ir t. t.

Pabrėžė ES konkurencingumą

Lietuvoje viešėjusi organizacijos "Bussines Europe" prezidentė Emma Marcegaglia teigė, kad energetikos politika, geresnis finansavimas ir žaliavų paieška padėtų Europai išlikti konkurencingai.

"Mums reikia kitokios energetikos politikos, nes mes negalime varžytis su JAV, jei jos turi mažesnes energijos kainas. Mums reikia geresnio priėjimo prie paskolų, mums reikia priėjimo prie žaliavų. Kinai daug ieško Afrikos valstybėse – Europa to nedaro. Taip pat mes turime investuoti ES biudžeto pinigus į transporto sektoriaus tyrimus", – sakė "Business Europe" vadovė.

Ji sakė, kad su A.Butkevičiumi aptarė ir jaunimo nedarbo problemas. Pasak jos, sveikintina, kad šiai problemai ES skiria 6 mlrd. eurų, tačiau, anot E.Marcegaglios, tai trumpalaikis problemos sprendimas. Reikia ieškoti ir ilgalaikių būdų, kaip universitetų pertvarka bei paprastesnė praktika.

E.Macegaglia taip pat teigė Lietuvos premjerui išsakiusi nuomonę, jog reikia stiprinti Europos pramonę, kad ji sukurtų bent 20 proc. BVP.

"Bussines Europe" vadovė pabrėžė, kad reikėtų skatinti mokslo institucijų, profesinių mokyklų ir verslo bendradarbiavimą. Pasak E.Marcegaglios, tai būtų abipusiškai naudinga tiek įmonėms, tiek studentams, kurie įgytų praktikos ir vėliau galėtų sėkmingiau integruotis į darbo rinką.

Tikisi bendradarbiauti

"Bussines Europe" delegaciją priėmęs premjeras A.Butkevičius sakė, kad jo vadovaujama Vyriausybė visuomet bus atvira konstruktyvių pasiūlymų turintiems verslo atstovams.

"Lietuvos Vyriausybė palaiko visas asociacijas, kurios siekia pagerinti horizontalųjį koordinavimą ES lygiu, stiprinti įmonių konkurencingumą ir prisideda prie sklandaus darbo rinkos funkcionavimo. Viena tokių organizacijų ir yra "Business Europe", – sakė įtakingus lobistus priėmęs premjeras.

Pasak jo, susitikime buvo kalbėta apie ekonomikos situaciją, pasidalyta patirtimi ir požiūriu į tolesnius svarbiausius siekius bei darbus.

"Suprantame, kad pasaulyje ekonominiai sunkumai dar nesibaigė. Todėl privalome pagerinti savo ekonomines sąlygas ir išlaikyti tvarų ekonomikos augimą. Mūsų pagrindinis prioritetas yra atskleisti šalies ekonominį potencialą, sumažinant norminius reikalavimus ir koordinuojant valstybės politikos vykdymą, taip pat sumažinti administracines procedūras. Mes jau darome pažangą šioje srityje", – kalbėjo A.Butkevičius.

Ūkio ministras E.Gustas taip pat teigė, kad tikisi sėkmingo bendradarbiavimo su Europos verslui atstovaujančiais lobistais.

"Tikiu, kad šiandienos susitikimas taps pagrindu produktyviam ir abiem pusėms naudingam bendradarbiavimui tiek Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu, tiek ir vėliau. Organizacija jau dabar glaudžiai bendradarbiauja su Lietuva rengiantis neformaliam ES Konkurencingumo tarybos ministrų, atsakingų už vidaus rinką ir pramonę, susitikimui, vyksiančiam Vilniuje liepos 22, 23 d.", – sakė E.Gustas.

Verslas – Europos variklis

Šalies vadovė D.Grybauskaitė "Bussines Europe" atstovams aiškino, kad būtent jų atstovaujamas verslas ir yra šalių klestėjimo variklis.

"Verslo sėkmė – visos Europos stiprybė. Tam, kad Europa galėtų konkuruoti pasaulyje, būtina stiprinti Europos bendrąją rinką ir sudaryti geresnes sąlygas verslui veikti", – sakė Prezidentė.
Pasak D.Grybauskaitės, kol kas ne visose Europos šalyse verslui sąlygos yra palankios. Ekonominė krizė palietė daugelį verslo įmonių, todėl Lietuva, perėmusi pirmininkavimo ES Tarybai vairą, sieks atkurti Europos konkurencingumą. Kaip vieną iš priemonių tai pasiekti Prezidentė įvardijo energetinių salų panaikinimą ir bendrosios ES vidaus energijos rinkos sukūrimą, nes šiuo metu europiečiai už energijos išteklius moka per brangiai.

Prezidentė pabrėžė, kad Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai ir Europos verslo prioritetai sutampa. Todėl bendras darbas dėl visų europiečių gerovės bus labai svarbus. Pasak šalies vadovės, būtina užtikrinti jaunimo karjeros galimybes, todėl verslas turėtų dar aktyviau prisidėti sprendžiant jaunimo nedarbo problemas.

Tradiciniai vizitai

Europos verslo įmonių asociacijos "Business Europe" vadovybės susitikimas su pirmininkaujančios šalies Vyriausybės atstovais – ilgametė organizacijos tradicija. Ši asociacija vienija 41 verslo ir pramonės įmonių asociaciją iš 35 šalių. Iš viso po "Bussines Europe" sparnu glaudžiasi apie 20 mln. įmonių iš viso Senojo žemyno. Organizacijos tikslas – užtikrinti, kad būtų tinkamai atstovaujama įmonių interesams Europos institucijose siekiant augimo ir konkurencingumo Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių