KlasterLT skatins Lietuvos verslą jungtis į tarptautinius klasterius

Nauja iniciatyva „Verslo ir mokslo partnerystės tarptautiškumo skatinimas“ (KlasterLT) šią savaitę pristatyta Ūkio ministerijoje. Į naują iniciatyvą susibūrusios trys institucijos – Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), VšĮ „Versli Lietuva“ ir Všį Lietuvos inovacijų centras (LIC) – sieks skatinti verslo ir mokslo klasterizaciją, įmonių įsijungimą į naujus klasterius bei numato pristatyti Lietuvoje kuriamas inovacijas tarptautiniu mastu.

Atsižvelgiant į tai, kad pagal ankstesnes ES struktūrinių fondų priemones dalis klasterių jau yra suburti, būtina juos plėtoti toliau, stiprinti jų kompetenciją ir kreipti į tarptautinę erdvę. Lietuvos jungimasis į klasterius yra ypač svarbus, siekiant sudaryti sąlygas inovatyvių, aukštą pridėtinę vertę turinčių produktų kūrimui ir įmonių konkurencingumui užtikrinti. Remiantis šia iniciatyva, numatomos įvairios veiklos: mokymai ir konsultacijos, potencialių klientų identifikavimas, rekomendacijos dėl klasterių, bendra CRM klientų bazė, partnerių paieška ir daugelis kitų.

„Mes jau kreipėmės pagalbos į Europos klasterių pavyzdinę iniciatyvą (European Cluster Excellence Initiative) dėl rekomendacijų, parenkant profesionalius konsultantus Lietuvos klasterių dalyviams“, – pasakojo MITA klasterių plėtros koordinatorius Vaclovas Pranskūnas.

„Klasterių iniciatyvos turi natūraliai kilti „iš apačios“, siekiant kuo aiškiau suformuluotų, ilgalaikių verslo plėtros tikslų. Dalyvaujant klasterizacijos projektuose, labai svarbu, kad verslo atstovai suprastų, jog būtinas nuosavas finansinis indėlis, rizikų įvertinimas bei atsakomybė. Valstybė, matydama ilgalaikę naudą, turi skatinti perspektyvių verslo inicijuojamų projektų plėtrą“, – teigia VšĮ „Versli Lietuva“ Eksporto departamento direktorius Egidijus Suslavičius.

LIC atstovas Artūras Jakubavičius akcentavo, kad, skatinant klasterizacijos procesą Lietuvoje, būtinas susikalbėjimas tarp atskirų organizacijų ir konsensuso ieškojimas bei vidinių ir išorinių galimybių, įskaitant ir išorines viešąsias paslaugas, išnaudojimas siekiant tikslų.


Šiame straipsnyje: Versli Lietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių