Lietuvos ūkininkas: mano tvartas tuoj bus kaip paminklas

  • Teksto dydis:

Lietuvos ūkininkai skambina pavojaus varpais. Anot jų, vien 2015 metais Lietuvos ūkininkai išpardavė 16 000 karvių, kadangi išsilaikyti tik iš pieno pridavimo – sunku. Širvintų rajono ūkininkas Juozas Beinorius laidoje KK2 sakys, kad tokia situacija yra dėl to, nes žmonės masiškai keliauja apsipirkinėti į Lenkiją.

Tuo metu Lenkijoje ūkininkai klesti. KK2 žurnalistai šio antradienio laidoje lygins kainas Lietuvoje ir Lenkijoje. Fermentinis sūris Lenkijoje -  54 euro centai, Lietuvoje pigiausias sūris  - 1 euras 42 centai.  Sviestas Lenkijoje kainuoja vos 74 euro centai, tuo tarpu mūsų šalies parduotuvėse  - 1,27 euro.  Pusė kilogramo varškės Lenkijos parduotuvėse -  1,12 euro, o Lietuvoje  - 1, 50.  Litras pieno Lenkijoje - 43 euro centai, Lietuvoje -  80 euro centų.

J. Beinoriaus teigimu, maistas tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje yra toks pats, o kainų skirtumus lemia mokesčiai: „Ten PVM maistui mažesnis, todėl nuvažiuoja ir už 50 ar 100 eurų prisiperka mėnesiui, o pas mus nėra ką nusipirkti“.

Mėsa Lenkijoje taip pat pigesnė - kiaulienos kumpio kilogramo kaina Lenkijoje 1,8 euro,  Lietuvoje – 3, 62 euro.

„Visur didina išmokas už pieną – Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje. Visur didina fermas, stato robotus, o mums nereikia nei fermų, nieko. Mano tvartas tuoj bus kaip paminklas“, - 19 val. 30 min. šį antradienio vakarą KK2 laidoje pasakos ūkininkas.

Lenkijoje pagamintiems produktams taikomas vos 5 proc. PVM mokestis, todėl lenkai ir į Lenkiją važiuojantys lietuviai perka būtent lenkišką produkciją, o ne importuotą.

Ūkininkas Juozas Beinoris skaičiuoja, kad iš ūkininkavimo nebegali užsidirbti: „Aš kiekvieną dieną patiriu 30 eurų nuostolių, neskaičiuoju sūnui atlyginimo, nei žmonai, nei sau. Elektra per mėnesį – 400 eurų. Per mėnesį nuostoliai siekia apie 1000 eurų. Kiek aš taip galiu?“

Ūkininkas laidoje sakys, kad šie metai – paskutiniai jo ūkiui, pjaus visas savo karves. Dėl nuolatinės įtampos ir nervų Juozas patyrė net du širdies infarktus, tačiau tenka ir toliau dirbti pačiam, nes kaimas tuščias, visi išsivažinėję.

„Nėra ką prisiprašyti dirbti. Neina niekas už 15 eurų dirbti, kai gauna pašalpą. Grįžau iš ligoninės, tai nėra kam dirbti. Čia dėl visko kalta Vyriausybė“, - laidoje pasakos ūkininkas.

Visą ūkininko Juozo Beinoriaus istoriją žiūrėkite šį antradienio vakarą laidoje KK2 19 val. 30 min. per LNK.


Šiame straipsnyje: KK2LietuvaLenkijaūkininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Alex

Alex portretas
Mazesnis PVM tokiu kainu skirtuma tikrai neduos. Reiketu sumazinti perdirbeju ir prekybininku apetitus...

Vagnorius

Vagnorius portretas
Nei jis nuostolio patiria nei ka. Galiu pasakyti kaip jis nuostoli skaiciuoja. Paima islaidas karvems darbuotojams ir visas kitas susijusias ir paima pajamas is parduoto pieno ir gauna nuostoli. Bet neskaiciuoja didziosios dalies uz ismokas uz zemes cia skaitosi ale is ju nereikia isskaiciuoti. Idomus skaiciavimas pas ukininkus Jie ES paramos niekados neskaiciuoja bendram katile lyg tai jiems tie pinigai priklausytu. Kuo greiciau nutraus visas paramas tuo geriau. Nera rinkos ekonomikos su paramomis. Kodel stogdengiu ar kasininku neremia parama europos sajunga

Durnas ūkininkas

Durnas ūkininkas portretas
Nejau jis nesupranta, kad jis dirba puikiai klestinčiam uab'e. Prašyk uab'o šefės geresnių sąlygų, stenkis pats, o jei nesigauna- kaip ir visiem, į šiukšlyną. Tą prasme uab'as su šefe ir visais pavaldiniais, tai visiems gerai žinomas :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių