Kitąmet pigs skambučiai į ES šalis

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį sutarė nustatyti didžiausias leistinas skambučių bloko viduje kainas. Europarlamentarai šį sprendimą pavadino Briuselio pergale, tačiau kritikai sako, jog tai yra paprasčiausias populistinis triukas.

Praėjusiais metais įsigaliojo sprendimas, pagal kurį kitose ES valstybėse narėse keliaujantiems europiečiams skambučiai, žinutės ar internetas turi kainuoti tiek pat, kiek kainuoja jų gyvenamojoje šalyje. Tuo tarpu pagal trečiadienį priimtą sprendimą mobiliojo ar fiksuoto ryšio skambučio iš gyvenamosios ES valstybės narės į kitą valstybę narę kaina negalės viršyti 19 centų už minutę, o trumpoji žinutė negalės kainuoti daugiau nei 6 centus.

„Mes manome, kad įmonės negali nustatyti per didelių kainų vartotojams, kai šie iš savo šalies skambina ar siunčia trumpąsias žinutes į kitą ES valstybę narę“, – pareiškė Europos Parlamento (EP) narė Pilar del Castillo (Pijar de Kastijo), kuri dėl kainų ribojimo derėjosi EP vardu.

Dėl kainų ribojimo buvo susitarta po 12 valandų trukusių derybų, kuriose dalyvavo ES Tarybai pirmininkaujančios Bulgarijos delegacija, Europos Komisija (EK) ir EP. Tam, kad sprendimas būtų įgyvendintas oficialiai, jam turės pritarti visos 28 ES valstybės narės.

Tuo tarpu Europos telekomunikacijų įmonės susitarimą pavadino „politine dūmų uždanga“, kuria siekiama pridengti ES nesugebėjimą susitarti dėl gerokai svarbesnių sprendimų, kurie paskatintų reikalingas investicijas į 5G ryšį bei kitas aukštųjų technologijų inovacijas.

„Pagrindinis pirminio EK siūlymo tikslas buvo gerokai pagerinti investicinę aplinką, kuri reikalinga kuriant naujus tinkus ir gerinant sąlygas visų telekomunikacijų paslaugų naudotojams. Ši galimybė, kuri pasitaiko kartą per dešimtmetį, buvo praleista“, – pranešime pareiškė telekomunikacijų sektoriaus lobistų grupė ETNO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių