Kiek prisiduria papildomai pensijai kaupę žmonės?

Privačiai antrojoje pakopoje maždaug dešimtmetį senatvei kaupę žmonės prie „Sodros“ pensijos dabar kas mėnesį prisiduria vidutiniškai 63 eurus. Šiuos pinigus moka dvi bendrovės. Pensijų fondų dalyvių asociacijos teigimu, didesnė konkurencija, renkantis ir fondą, kuriame taupyti, ir bendrovę, kuri išmokėtų sukauptas sumas, atsirastų tada, jeigu politikai leistų gyventojams abiem atvejais rinktis ir kitų šalių įmones.

Šviesi ateitis, aprūpinta senatvė. Kai kas jau žino, ar tokios svajonės pildosi. Maždaug 300 žmonių pensijas kas mėnesį jau gauna iš dviejų šaltinių: „Sodros“ ir sukauptą privačiai, antrojoje pakopoje – jie nusipirko vadinamąjį anuitetą.

Iš viso išėjusiųjų į pensiją nuo 2004-ųjų, kai imtasi pensijų reformos, neabejojama, yra dešimtimis kartų daugiau, bet ne visi jie kaupė privačiai, arba dalis jų tebedirba ir taupo toliau, arba žmonės gaudavo mažas algas, todėl susidariusios sumos nepakako išdalyti periodiniams mokėjimams, ji pasiimta kaip vienkartinė išmoka.

„Priklausomai nuo to, kiek žmogus sukaupęs lėšų – arba atsiranda prievolė įsigyti anuitetą, arba jisai gali sukauptą pinigų sumą pasiimti iš karto“, – aiškino „ERGO Life Insurance SE“ Rizikų vertinimo ir produktų vystymo sk. vadovė Audronė Kupliauskienė. – Šiuo metu, tarkime, 62 metų asmuo pasiekia pensinį amžių, tai turėtų būti sukaupęs beveik 11 tūkst. eurų. Ir tuomet jis įgyja teisę į anuitetą“.

„Nesvarbu, kiek žmogus begyventų – ar jis gyvens 90 metų, ar 80, ar 100, o galbūt ir dar daugiau – mes vis tiek turėsim jam mokėti pensijų anuitetą, jeigu jo sumokėtų pinigų ir nebeužtektų, skaičiuojant aritmetiškai“, – pabrėžė  „Bonum Publicum“ draudimo direktorė Liudmila Damulienė.

Anuitetą, arba kitaip – pensinę išmoką kas mėnesį arba kas ketvirtį iki gyvos galvos dabar galima įsigyti iš dviejų bendrovių, anksčiau buvo viena. Kiek tai kainuos, pensininkui apskaičiuojama individualiai.

Bet būsimus pensininkus vienijančios asociacijos teigimu, konkurencija šioje rinkoje – per maža. Daugiau galimybių žmonėms atsirastų, jei politikai leistų ir kaupti privačiai, ir gauti sukauptus pinigus iš bet kurios ES registruotos bendrovės.

„Jeigu būtų galimybė sudaryti sutartį bet kurioje ES šalyje, be abejonės, konkurencija smarkiai padidėtų ir, iš kitos pusės, tos bendrovės, kurios veikia visos Europos mastu, turi žymiai didesnio masto ekonomiją ir galimybes mažinti savo paslaugų įkainius“, – prognozavo Pensijų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Jonas Dirginčius.

Privačiai kauptas pensijas mokančios bendrovės didesnės konkurencijos nebijo, ji esą savaime išaugs, nes daugės tų, kurie kaupia 2-ojoje pakopoje, didės ir sumos. Bumas prognozuojamas 2018–2019 m.

Šiemetiniai pensininkai privačiai sukaupę vidutiniškai po 15–17 tūkst. eurų. O iš viso iki spalio išmokėta maždaug 150-imt tūkst. Vidutinė kas mėnesį vienam pensininkui pervedama suma – 63 eurai. Anot specialistų, kai kam tai – smulkmena, bet kai kam – nemaža paspirtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių