Kiek kainuotų stipraus alkoholio pakuočių įtraukimas į užstato sistemą?

  • Teksto dydis:

Stipraus alkoholio pakuočių įtraukimas į užstato sistemą gėrimų gamintojams ir importuotojams gali kainuoti maždaug 3 mln. eurų, teigia viešosios įstaigos "Užstato sistemos administratorius" vadovas. Pasak Gintaro Varno, užstato sistemos plėtra galėtų trukti vienerius metus.

"Jeigu bus svarstymas praplėsti užstato sistemą, tai tikiuosi, jog bus atsižvelgiama į technines galimybes, ar sistemą galima praplėsti, kiek plėtra kainuotų ir kiek tai užimtų laiko. Į užstato sistemą įtraukti stipraus alkoholio pakuotes gali užtrukti maždaug vienerius metus", - BNS teigė G.Varnas.

Anot jo, norint praplėsti užstato sistemą reikia pakeisti Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymą, kuriame dabar numatyta, kad yra tvarkoma silpnųjų alkoholinių bei įvairių kitų nealkoholinių gėrimų stiklines, plastikines arba metalines pakuotes.

"Dėl stiklinių pakuočių viskas yra aiškiau. Reikia praplėsti įrengimų kiekį ir pajėgumus. Jeigu visą stiprųjį alkoholį stiklinėse pakuotėse reikėtų įtrauktį į sistemą, mes tokią plėtrą preliminariai esame įvertinę 3 mln. eurų", - tvirtino G.Varnas.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas anksčiau BNS teigė, jog su "Užstato sistemos administratoriumi" kalbėjo apie galimybes praplėsti sistemoje dalyvaujančių pakuočių spektrą. G.Varno teigimu, be stipriojo alkoholio stiklinių pakuočių dar yra analizuojamos galimybės į sistemą įtraukti kartonines pakuotes, bet kol kas neaišku, kiek tokia plėtra kainuotų.

"Aplinkos ministras domėjosi, kokios yra praktinės galimybė sistemai plėstis. Mes preliminariai pasakėme, kad stiklinei pakuotei matome lengvesnes galimybes, o kartoninei pakuotei galbūt yra arba nėra galimybių. Dabar yra daroma analizė, kiek gali kainuoti ir kiek laiko užtruktų kartoninių pakuočių įtraukimas į sistemą, tačiau kol kas neturime preliminarių duomenų. Analizė turėtų būti baigta per sausio mėnesį", - teigė G.Varnas.

Atnaujinta užstato sistema Lietuvoje pradėjo veikti praėjusių metų vasarį. Lietuvos aludarių gildijos, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacijos įsteigta viešoji įstaiga "Užstato sistemos administratorius" į naują užstato sistemos sukūrimą Lietuvoje investavo 29 mln. eurų. 22 mln. eurų kainavo taromatų tinklo sukūrimas, dar 7 mln. eurų investuota į skaičiavimo ir sandėliavimo centrą netoli Vilniaus.

"Užstato sistemos administratorius" nusamdė Norvegijos taromatų gamybos bendrove "Tomra Group", kuri sukūrė taromatų tinklą Lietuvoje. Į tinklą sukūrimą investavo pati "Tomra Group", o "Užstato sistemos administratorius" yra įsipareigojęs jais naudotis ir kasmet moka mokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Nieko nekainuotų, jeigu: 1) nebūtų ledžiama importuoti alkoholio, kurio gamintojai ir platintojai nesumoka už pardavinėjamo svetimoje valstybėje alkoholio, ir ne tik alkoholio, beje, taros utilizavimą; ir 2) vietiniai gamintojai būtų įpareigoti patys pasirūpinti grąžinama tara, plius liautis nuolat "kelti kokybę" šiek tiek pakeičiant butelio dizainą. Kodėl visas "taršos", "utilizavimo" bei paprasčiausio gamintojų išsidirbinėjimo išlaidas privalo padengti vartotojai, jei ne pinigais, tai sugaištu prie ne visuomet veikiančių automatų laiku?

man jau nieko nebekainuotu

man jau nieko nebekainuotu portretas
alu, vyna, ir snapso jau parsivezam is lenkijos. pvz heineken 0.5l skarbonke suwalkuose kainuoja 0.64 eu ir jokio taros mokescio, lietuvoje su taros mokesciu kainuoja virs euro. tai reik beprociu but kad cia pirkt. man kasdien alokholio nereikia, o jei kokia proga - sulakstau iki suwalku. vynas igi pigiau, zmona pirkosi, tik apie vyna nalabai suprantu. Aplamai nesuprantu lietuviskos taros supirkimo - pvz kroatijoj pridavinejom tai kuo daugiau suglamzai bambali ar skarbonke - tuo geriau, skaiciuoja tik vienetus, ir niekas neziuri i bar koda. o cia kaisiot reik dar kokius 5-is kart kol ta barkoda taromatas atpazysta
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių