Kiaulienos importuotojams Rusijos rinka neatsivertų dėl maro

  • Teksto dydis:

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sprendimas, jog Rusijos įvestas draudimas iš Europos Sąjungos (ES) importuoti kiaulienos produktus yra neteisėtas, Lietuvai daug naudos neduos, nes kiaulienos produktų eksportą stabdo toliau plintantis afrikinis kiaulių maras.

"Toks sprendimas priimtas yra pripažinimas, kad masinis draudimas įvežti ES produkciją yra neteisės, kas iškart matėsi. Tas sprendimas yra politinis. Nors Pasaulio prekybos organizacija nusprendė, jog buvo pažeidimas, bet tikimybė, kad prekybas atsinaujins yra labai maža, nes Lietuvos dėl afrikinio kiaulių maro turi daugiausiai problemų", - BNS sakė Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius.

Rugpjūčio 19 dieną PPO paskelbė, kad 2014 metų pradžioje Rusijos įvestas kiaulienos importo draudimas iš ES dėl pradėjusio plisti afrikinio kiaulių maro buvo nepagrįstas. Jeigu Maskva neapskųs šio PPO sprendimo per 60 dienų, jis automatiškai įsigalios.

E.Mackevičiaus teigimu, įsigaliojęs sprendimas Lietuvos kiaulienos produktų eksportuotojams vartų į Rusijos rinką neatvertų, nes Lietuvoje vėl sparčiai plinta maras, stabdantis eksportą.

"Importas priklauso nuo pačios Rusijos norų ir tai yra jos sprendimas. Lietuvos atveju mes daugiausiai turime problemų dėl marų. Liga 100 proc. trukdys. Mes tik galėtume pasiekti, kad Rusija vežtų produkciją iš maro neapimtų zonų, kad ji nusileistų ir atsižvelgtų į šią detalę", - tvirtino E.Mackevičius.

Statistika rodo, kad 2013 metais ES šalių kiaulienos ekspertas į Rusiją buvo vertinamas 1,4 mlrd. eurų.

Šiemet ūkiuose Lietuvoje jau nustatyta virš 10 kiaulių maro atvejų. Maras Lietuvoje pradėjo plisti 2014 metų pradžioje, pasienyje su Baltarusija. Tų metų vasarą Europos Komisija (EK) Lietuvą suskirstė į rizikos zonas ir taip sugriežtino kiaulienos gamybą ir prekybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių