Kazachstanas kviečia Lietuvos verslininkus steigti įmones

  • Teksto dydis:

Kazachstanas, norėdamas sudominti smulkius ir vidutinius užsienio investuotojus, pakeitė mokesčių sistemą ir įstatymus bei rado patrauklų būdą pakviesti užsienio valstybes dalyvauti pasaulinėje parodoje EXPO 2017. Kitaip, negu būdavo iki šiol, parodos organizatoriai savo lėšomis ketina pastatyti dalyvių paviljonus.

Pasak nepaprastojo ir įgaliotojo Kazachstano ambasadoriaus Lietuvoje ir Latvijoje Bauržano  Muchamedžanovo, Kazachstanas siekia tapti modernia, šiuolaikiška valstybe bei atsikratyti naudingų iškasenų tiekėjos įvaizdžio. Šalis kviečia investuoti į modernias technologijas ir vystyti smulkų bei vidutinį verslą, kuris iki šiol sudarė palyginus mažą ekonomikos dalį. Dėl to keičiama šalies mokesčių sistema ir įstatymai, kurie skatintų plėtoti verslą ne tik stambias korporacijas, bet ir kurtis mažas bei vidutines užsienio kapitalo įmonėms.

„Kazachstane ypač laukiami Lietuvos verslininkai, kviečiame juos kartu vystyti verslą ir steigti savo bendroves mūsų šalyje. Perspektyviausios sritys yra  transportas ir logistika, mėsos ir pieno perdirbimas. Taip pat lietuviai turi daug galimybių dirbti sveikatos apsaugos ir turizmo srityse”, - sako B. Muchamedžanovas. Jis tikisi,  kad savo vietą versle ras daugelis Lietuvos įmonių, netrukus į Kazachstaną atvyksiančių drauge su Lietuvos ministru pirmininku Algirdu Butkevičiumi.

Šalies sostinėje Astanoje 2017 m. birželio mėn. prasidėsianti tarptautinė specializuota paroda EXPO 2017 bus skirta naujoms ir atsinaujinančios energetikos technologijoms. Kazachstanas būsimoms parodos dalyvėms siūlo savo lėšomis pastatyti nacionalinius paviljonus. Parodos metu juos bus galima nuomotis, o vėliau šie paviljonai bus pritaikyti kitoms reikmėms. Palyginimui, vien Lietuvos paviljono statyba šiemetinėje parodoje EXPO 2015 Milane atsiėjo 2,5 mln. EUR.

„Organizuodama EXPO 2017 mūsų valstybė siekia pritraukti į šalį kuo daugiau naujausių technologijų, ypač atsinaujinančios energetikos srityje. Tikimės, kad pasiūlę paviljonus pastatyti nemokamai, sulauksime ypatingai didelio dalyvių susidomėjimo“, - sako B. Muchamedžanovas.    

EXPO 2017 Astanoje laukiama apie 200 dalyvių. Bendras renginio biudžetas sudarys per 3 mlrd. USD. Iki šiol organizatoriai pasaulinei parodai rengti jau pritraukė apie 1,2 mlrd. USD investicijų.

Ponas B. Muchamedžanovas pastebėjo, kad verslo plėtrą iš Lietuvos į Kazachstaną kol kas stabdo tiesioginių lėktuvų skrydžių trūkumas bei ilgos vizų išdavimo procedūros. Jis tikisi, kad netrukus su Kazachstanu tiesioginiais skrydžiais bus galima susisiekti iš Rygos oro uosto, nes derybos su Latvijos oro linijų bendrove „Air Baltic“ vyksta sėkmingai.

Svarbiausios Kazachstano Respublikos užsienio prekybos kryptys

(2013-2014 m)

Rusija                 22 mlrd. USD

Kinija                  28 mlrd. USD

ES                        56 mlrd. USD



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių