Kas padėtų sumažinti darbuotojų kaitą įmonėse?

  • Teksto dydis:

Liepos mėnesį karjeros portalas cv-online teiravosi dirbančiųjų, kokia adaptacijos sistema buvo taikoma dabartinėje ar paskutinėje darbovietėje. Iš 1095 apklausos dalyvių, 46 proc. darbuotojų nebuvo supažindinti su bandomojo laikotarpio vertinimo sistema, 38 proc. apskritai nebuvo supažindinti su bandomojo laikotarpio programa, o 34 proc. respondentų nebuvo paskirtas mentorius.

Respondentų vertinimu, adaptaciniu periodu įmonės daugiausiai dėmesio skyrė įmonės patalpų aprodymui (37 proc.), suteikė visas darbui reikalingas priemones (36 proc.), paruošė darbo vietą (34 proc.), pristatė naują darbuotoją kolegoms (32 proc.), suteikė informaciją, į ką ir kokiais klausimais galima kreiptis (31 proc.). Ketvirtadalis apklausos dalyvių nurodė, kad jie nebuvo supažindinti su įmonės tikslais, vizija, istorija ir struktūra.

Tačiau pradėjus dirbti apklaustieji labiausiai pasigedo išsamios informacijos apie darbo pobūdį, praktinių apmokymų, aiškių tikslų ir užduočių, grįžtamojo ryšio iš tiesioginio vadovo, supratimo, palaikymo ir draugiškumo.

Prieš 1-2 metus įsidarbinusiems respondentams dažniau taikomos plačios adaptacijos programos nei įsidarbinusiems prieš 3 ir daugiau metų. Adaptacijos periodo programas dažniau linkusios taikyti didmiesčiuose įsikūrusios įmonės, administracijos darbuotojams, IT, telekomunikacijų specialistams, ekonomikos ar finansų, klientų aptarnavimo bei prekybos srities darbuotojams.

Beveik kas trečiam 19-24 metų amžiaus respondentui buvo priskirtas mentorius. Šios amžiaus grupės respondentai taikytas naujo darbuotojo adaptacijos įmonėje priemones vertina ypač palankiai, jos buvo naudingos ir labai padėjo sėkmingai startuoti naujame darbe.

Tuo tarpu tik kas penktam 25-34 metų amžiaus apklausos dalyviui naujame darbe buvo priskirtas mentorius. Mažiausiai grįžtamojo ryšio iš kolegų ir vadovų sulaukė 35-44 metų amžiaus respondentai (21 proc.), taip pat tik 14 proc. iš jų buvo priskirtas mentorius, 12 proc. - supažindinti su bandomojo laikotarpio programa.

55 proc. respondentų mano, kad jei įmonės turėtų ir taikytų darbuotojo adaptacijos programas, jos padėtų sumažinti darbuotojų kaitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių