Karas Ukrainoje daro įtaką ir Lietuvos NT rinkai: ar naujų butų kainos šoks į viršų?

  • Teksto dydis:

Ukrainoje krentančios bombos griauna ne tik vietinius pastatus, bet drebina ir Lietuvos nekilnojamojo turto rinką, informuoja LNK.

Tarp Vilniuje pamatams vietą ruošiančių vyrų – keli ukrainiečiai. Tačiau prieš karą jų brigadoje buvo kur kas daugiau. „Jie tikrai labai išgyvena. Kai kurie galvoja atsivežti čia savo šeimas, keli yra išvažiavę ginti savo tėvynės“, – teigė bendrovės „Interresta“ statybos direktorius Dmitrijus Mickevičius.

Jie tikrai labai pergyvena. Kai kurie galvoja atsivežti čia savo šeimas, keli yra išvažiavę ginti savo tėvynės.

Ukrainiečių rankų darbo trūkumą pastebi ir nekilnojamojo turto vystytojai. Trūksta statybininkų, ilgėja darbai, auga statybų išlaidos. Daug neaiškumų ne tik dėl ukrainiečių, bet ir dėl baltarusių. „Kol kas jie dar čia yra, bet gali būti, kad Baltarusijos siena bus uždaryta ir baltarusiai į čia neįvažiuos“, – kalbėjo bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Karas ne tik praretino statybininkų iš užsienio gretas, tačiau taip pat labai užkėlė statybinių medžiagų kainas. „Tarkime, armatūra, kuri naudojama betonavimo darbuose, betono gaminiuose, galima sakyti du kartus pabrango beveik per mėnesį“, – teigė bendrovės „Eika“ vadovas Domas Dargis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Viskas brangsta taip baisiai, kad tiesiog minčių yra visokiausių – ir tęsti, o galbūt ir šiek tiek palaukti“, – situaciją komentavo A. Avulis.

Tačiau kol kas nėra taip, kaip per pirmąjį karantiną dėl koronaviruso, kai žmonės iš viso nepirko būsto. Prekyba vyksta, bet perka tik tie, kuriems būstas išties reikalingas. „Žmonės domisi, kai kurie perka, įsigyja. Tik, matomai, kad tų perkančių ir įsigyjančių bus gal kokius du kartus mažiau“, – prognozavo A. Avulis.

Tai, kad brangsta statyba, nebūtinai reiškia, kad brangsta butai, nes butų paklausta šiek tiek reaguoja ir į politinę situaciją.

„Tie, kurie dabar nori įsigyti būstą, tai jie nieko nebijo. Jie tiki Lietuva, tiki NATO, tiki savimi, savo ateitimi“, – teigė bendrovės „Citus“ vadovas Mantas Galdikas.

Vieni sako, kad naujų butų kainos gali ir neišaugti. „Tai, kad brangsta statyba, nebūtinai reiškia, kad brangsta butai, nes butų paklausta šiek tiek reaguoja ir į politinę situaciją. Tai politinė situacija, jeigu ji yra aštresnė, tai pirkėjai tampa atsargesni. Tai nebūtinai puls pirkti butų“, – kalbėjo D. Dargis.

Tačiau kiti vystytojai neslepia – naujo būsto kainos kils. „Mes galime kalbėti tik apie kainų didėjimą ir matomai, kad jis gali būti toks, kad ne vienaženklis, o dviženklis“, – prognozavo A. Avulis.

„Mes metų pradžioje prognozavome brangimą iki dešimt procentų. Matome, kad jis dabar gali būti ženklesnis negu dešimt procentų dėl to, kad natūraliai brangsta labai daug sudedamųjų dalių“, – sakė M. Galdikas.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras Ukrainojenekilnojamasis turtasNT rinkabūsto kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių