Kaliningrado AE statytojai tikina pradėję derybas dėl eksporto

Atominės elektrinės Kaliningrade statytojai tikina jau pradėję derybas dėl elektros eksporto į Vakarus. Rusija ir naujos AE statybos užsakovas Rusijos koncernas „Rostatom“ sprendžia problemą, kaip parduoti perteklinę būsimos branduolinės jėgainės energiją, kai vienintelė jos jungtis su Vakarais šiuo metu tėra „du laidai“.

„Mūsų žmonės jau sėdi prie derybų stalo su rimta kompanija, kuri norėtų pirkti Baltijos atominės elektrinės elektrą“, - Lietuvos žurnalistams Kaliningrade sakė srities vyriausybės infrastruktūros plėtros ministras Aleksandras Rolbinovas, rašo „Lietuvos rytas“.

Numatoma, jog dviejų blokų Baltijos atominė elektrinė pagamins 2300 megavatų energijos, kurios tikrai bus per daug Kaliningrado sričiai. Tikimasi, kad pirmasis jos blokas pradės veikti 2017 metais.

Baltijos AE statytojai teigia tikį, jog vadinamosios BRELL sistemos šalys (Baltarusija, Rusija, Estija, Latvija, ir Lietuva) padidins galingumus ir atnaujins tinklus. Numatytos ir dvi tarptinklinės jungtys - iš Lenkijos ir iš Vokietijos.

Kaliningrado sritis tikisi padidinti jungčių iš Lietuvos galingumą, rašo dienraštis. Kabelį iki Vokietijos numatoma tiesti Baltijos jūros dugnu, lygiagrečiai su dujotiekiu „Nord Stream“.

„Žinoma, dalį Baltijos AE pagamintos energijos ketiname eksportuoti į Vakarus, tam mums reikia per Lietuvą nutiestų jungčių. Tikimės, kad kaimyninė šalis elgsis racionaliai, ne kartą kvietėme ir tebekviečiame ją prie derybų stalo“, - sakė A.Rolbinovas.

Laikinai einantis Baltijos AE direktoriaus pareigas Aleksandras Guliajevas teigė, jog Lietuvai pasistačius savo atominę jėgainę Visagine, šalys gali būti naudingos viena kitai.

"Mes jums duosime vieną gigavatą energijos, kai stabdysite Visagino AE bloką planinės apžiūros ar remonto, tokią pat paslaugą suteiksite ir mums. Bet kuriuo atveju žinokite: jeigu norėsite pasitraukti iš elektros žiedo ir jungtis prie Vakarų, mes seksime iš paskos.

Kito varianto nėra", - kalbėjo A.Guliajevas.

Kaliningrado srityje, maždaug 10 kilometrų nuo Lietuvos sienos, statomoje AE, A.Guliajevo teigimu, dabar dviem pamainomis dirba 700 darbininkų. Kitais metais, įsibėgėjus statyboms, jo teigimu, dirbs apie 7 tūkst. žmonių.

Planuojama, jog dviejų blokų Baltijos AE kainuos 5 mlrd. eurų (apie 17,5 mlrd. litų). Tiek pat turėtų kainuoti ir vieno 1300 megavatų galios reaktoriaus Visagino AE, jei viskas sklandžiai vyks, jos statybos turėtų būti baigtos ne anksčiau kaip 2020-2022 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių