Kalėdinių kainų spazmai

Infliacija palietė ir Kalėdų Senelių paslaugų rinką. Per pastaruosius septynerius metus šio šventinio personažo pasirodymų įkainiai išaugo penkis su puse karto. Tėvai, kuriems teks mokėti už šią ilgai mažylių lauktą šventę, piktinasi, jog Kalėdų Seneliai dirbtinai kelia kainas ir piktnaudžiauja pelnydamiesi iš vaikų.

Iš vaiko – po 25 eurus

Skundai dėl neįtikėtinai aukštų šventinių paslaugų kainų jau tvindo socialinius tinklus, kurie ūžia nuo diskusijų, kodėl per pastaruosius kelerius metus taip pabrango Kalėdų Senelių pasirodymas.

Rinkliavos už kalėdinę šventę lopšelyje-darželyje dydis šokiravo šešiametės klaipėdietės močiutę.

Mergaitė lanko įstaigą, esančią pietinėje miesto dalyje. Iš grupės vaikų šventei renkama po 25 eurus.

Į šią sumą įskaičiuotos išlaidos Kalėdų Seneliui, dovanos vaikams, dviem auklėtojoms ir auklytei.

"Nuo kada renkamos tokios sumos darželiuose? Kokios jau čia dovanos bus perkamos? Juk grupėje yra 23 vaikai. Susidaro solidi suma – 575 eurai. Kai paverti į litus, plaukai atsistoja piestu", – dėstė klaipėdietė.

Moteris prisiminė, kai vienais metais darželyje iš tėvų kalėdinei šventei buvo renkama po 15 litų.

"Tada dvejų metų amžiaus vaikams nupirko visokių saldainių "barbarisų" ir plastilino. Štai tau ir dovanos", – pasakojo močiutė.

Pasak klaipėdietės, rinkti vaikų kalėdinei šventei darželyje po 25 eurus nusprendė keli tėvai.

"Atsistojo vienas per susirinkimą ir pareiškė, kad bus taip. Kiti tylėjo. Dabar tėvai darželiuose išvis bijo ką nors pasakyti, kad vaikas nenukentėtų. Dreba ir tiek. Galėjo bent auklėtoja numalšinti turtingų tėvų iniciatyvą. Juk ne visi tikrai gali leisti šventei 25 eurus. O jei darželį lanko du vaikai? Iš kur paimti 50 eurų? Ne visi turi tiek pinigų. Yra žmonių, kurie sunkiai verčiasi", – teigė moteris.

Apdovanos ir auklėtojas

Panašios sumos kalėdinėms šventėms renkamos ir kituose uostamiesčio vaikų lopšeliuose-darželiuose.

Klaipėdietė, kurios dukra lanko įstaigą šiaurinėje miesto dalyje, pasakojo, kad renginys šiemet atsieis 20 eurų. Grupėje yra per 20 vaikų.

"Pusšešto euro kiekvienam vaikui atsieis Kalėdų Senelio pasirodymas. Mažųjų dovanoms išleisime po penkis eurus. Dviem auklėtojoms ir auklytei planuojama pirkti čekius, kurių vieno vertė – 30 eurų. Dar už 20 eurų pirksime dovaną muzikos mokytojai. Jei liks pinigų, šie atsidurs grupės fonde", – vardijo moteris.

Pasak klaipėdietės, suma tikrai nemaža, bet viskas šiais laikais kainuoja daug, o norisi ne tik pasveikinti vaikus, bet ir pedagogus, jiems padėkoti už darbą, rūpestį.

Pradinuko šventei – 55 eurai

Kai kuriose mokyklose kalėdinė šventė atsieis dar brangiau.

Vieno antroko mama pasakojo, kad į klasės fondą buvo surinkta po 30 eurų, o už Kalėdų šventę mokykloje paprašyta dar 25.

"Ar čia man vienai nėra normalu tokios sumos? Ką turi daryti šeimos, kurios augina kelis vaikus? Belieka neleisti vaiko į šventę", – tvirtino moteris.

Kitose švietimo įstaigose šventinis renginys, dovanos vaikams ir mokytojams atsieina nuo 10 iki 30 eurų vienam mokiniui.

Pasitaiko, kai iš anksto surenkamas klasės fondas, kuris naudojamas visiems renginiams, gimtadieniams, ir tėvams nereikia mokėti papildomai.

Daugumą tėvų stebina paties Kalėdų Senelio paslaugos kainos. Jo pasirodymas atsieina 5 eurus vaikui.

Senelis už trumpą pasirodymą gauna daugiau nei 100 eurų. O kiek grupių darželyje? Susidaro tikrai solidi suma.

"Grupėje dažniausiai būna per 20 mažylių. Tai Senelis už trumpą pasirodymą gauna daugiau nei 100 eurų. O kiek grupių darželyje? Susidaro tikrai solidi suma. Puikus verslas. Pikta tik, kad taip pelnomasi iš vaikų", – nepasitenkinimą reiškė kita mama.

Kokybiška prekė kainuoja

Profesionalus aktorius Petras Lisauskas, "seneliaujantis" jau septynerius metus, pripažino, kai pradėjo dirbti, vienam vaikui Kalėdų Senelio pasirodymas kainavo 5 litus (1,45 euro), dabar – 8 eurai.

"Šiemet mano pasirodymas Vilniaus ugdymo įstaigose kainuoja 8 eurus, kituose miestuose – 7 eurus. Vieninteliame Alytuje purkštavo, kad yra per daug. Man pradėjo dėstyti kažkokius ekonominius aspektus. Tačiau aš savo poziciją apgyniau, paaiškinau, kad susimoku mokesčius, o tai šioje srityje daroma ne visada. Aš save drąsiai priskiriu prie visos Lietuvos Kalėdų Senelių "Top 10". Esu profesionalus aktorius ir mano pasirodymai yra kokybiški šventiniai spektakliai", – teigė P.Lisauskas.

Esą "pigaus" Kalėdų Senelio šleifas velkasi dar nuo tų laikų, kai šį vaidmenį paprastai atlikdavo persirengęs tėvas nemokamai.

"Esu girdėjęs ir tokių pretenzijų, kaip mes drįstame už savo darbą norėti pinigų. Yra skaičiuojamos mano pasirodymo minutės. Sulaukiu labai daug keistų klausimų, bet kai žmonės eina į teatrą, tokių klausimų neuždavinėja. Save priskiriu prie "brangesnių" Senelių, bet savo darbą padarau kokybiškai, kad ir kaip egoistiškai tai skambėtų. Išskirtinumas yra tas, kad mano barzda yra tikra, todėl manau, kad esu "gražesnis ir tikresnis" Senelis", – pabrėžė P.Lisauskas.

Kodėl nerūpi kokybė?

Paslaugų įkainio dydį lemia ir sąžiningai mokami mokesčiai.

P.Lisauskas tikino, jog pastaruosius trejus metus tai daro sąžiningai iš pilietinių paskatų ir tam, kad turėtų teisę, kaip pats teigia, "burnoti prieš valdžią".

"Kuo greičiau Seniai pradės mokėti mokesčius ir vaikų tėvai supras, kad kokybė kainuoja, tuo greičiau liausis piktinęsi. Jie nori padovanoti kokybišką dovaną vaikui, tegul padovanoja ir kokybišką šventę. O dabar Kalėdų Seneliai liko tik dovanų kurjeriai, kurie užsiprašo nemenką kainą už savo pastuksenimą lazda į grindis, ir visiems tinka. Man tokie dalykai netinka, aš atidirbu už kiekvieną eurą sąžiningai", – tikino P.Lisauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Renatas

Renatas portretas
Nieko panašaus. Gimnazija Vilniaus mieste, nutarėme visi ir... Kalėdinė šventė kainuos po 13 eurų+ 5 eurai dovanų kygutė ( visi sutarėme kokią knygą dovanosime, enciklopediją, kurią vėliau vaikai naudos pamokoms) o tik 5 eurai, nes perkame daugiau knygučių, mokytoja buvo parodoje, kur iš anksto viską susiderino. O tėvelių fonde dar yra likutis eurų už kuriuos nupirksime simbolinę dovanėlę mokytojai, dėmesiui parodyti. Labai gražiai viską sutarėme per tėvų susirinkimą. Ir jei kas kam nepatinka, mes netylime, diskutuojame. O jei tylite per tėvų susirinkimą ( jei aplamai į jį ateinate) tai tylėkite ir dabar o ne rašykite straipsnius.

Ekspertas

Ekspertas portretas
Mokėti NEPRIVALOMA, as asmeniškai nemokėjau

Mama

Mama portretas
Jau pernai buvo brangus Senelis.Renkame nuo vaiko po 15 eur (5 auklėtojoms, 5 vaiko dovanai ir 5 Seneliui).
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių