Kalbas apie pieno produktų brangimą L. Graužinienė vadina gąsdinimu

  • Teksto dydis:

Kalbas, kad lietuviški pieno produktai gali smarkiai pabrangti, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė laiko gąsdinimu ir neatsakingu verslo sprendimu. Patys pieno perdirbėjai neigia kalbas, kad produktai gali pabrangti iki 40 proc., nors pripažįsta, kad jie šiek tiek brangsta.

„Aš vertinu kaip eilinį gąsdinimą žmonių ir kaip tikrai ne visiškai atsakingo verslo kalbėjimą, kadangi tie patys verslininkai supranta, kad kainos po euro įvedimo antrame pusmetyje ženkliai pakilo ir pragyventi žmonėms iš gaunamų pensijų, iš gaunamos net minimalios algos nėra taip lengva ir paprasta“, - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė L.Graužinienė.

Anot jos, pieno perdirbėjai rizikuoja, mat gyventojai gali nebepirkti produkcijos ir ją pakeisti kitomis prekėmis.

„Tai iš tiesų jie patys žaidžia su rinkos dalyviais. Žmonės gali atsisakyti sviesto ir gali pirkti tepų mišinį, kuris pigesnis. Žmonės ras tą išeitį, žmogus išgyvens, bet ar tai socialiai atsakingo verslo kalbėjimas - manau, kad ne“, - tikino Seimo pirmininkė.

LNK televizija neseniai pranešė, kad pieno perdirbėjai tariasi su prekybos tinklais dėl produkcijos branginimo iki 40 proc. LNK reportaže minėta, kad pasaulinėse rinkose ir ypač Vokietijos biržoje sviestas pabrango 40 proc. kaina, didėjo pieno supirkimo kainos, todėl esą ir Lietuvos pieno perdirbėjai panašiai gali didinti produktų kainas.

Vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa BNS paneigė, jog įmonė ketina didinti pieno produktų kainas net iki 40 proc. Anot jo, perdirbėjai negali staiga didinti kainų, nes jų rinkos dalį greitai užimtų lenkiški arba latviški produktai. Vis dėlto, anot jo, pasaulyje augančios produktų kainos šiek tiek didina ir kainas Lietuvoje.

Pasaulinis pieno produktų prekybos sistemos „Global Dairy Trade“ indeksas, parodantis vidutines kainas, per paskutinius du aukcionus rugsėjį augo, tačiau spalio pradžioje šiek tiek smuko. Rugsėjo 6 dieną indeksas augo 7,7 proc., rugsėjo 20 dieną - 1,7 proc., o spalio 4 dieną jis smuko 3 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
idomu kai per televizoriu kalba pieno perdirbejai ir sako kainos kils nejau tai netiesa o gal eiline jos nusikalbejimo retorika
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių