Kaip mažesnė europinė parama gali paveikti kaimo bendruomenes?

Savivaldybėse specialiai įsteigtos vietos veiklos grupės padeda kaimo bendruomenėms įgyvendinti jų projektus. Pastebima, kad gaudamos europinę paramą kaimo bendruomenės daug nuveikė sutelkdamos žmones gražinti savo kraštą, todėl baiminamasi, kad sumažinus finansavimą 2014–2020 metų laikotarpiui pradėti darbai sustos.

Viena aktyviausių Utenos rajono Tauragnų bendruomenė, kaip ir daugelis šalies bendruomenių, gavusi europinę paramą pirmiausiai susizgribo tvarkyti pastatą, kad turėtų, kur susirinkti. Pirmininkė sako, kad įgyvendinant projektus, daugiausiai rūpesčių kelia viešieji pirkimai, rangovų ieškojimas ir neretai jų išpūstos sąmatos.

„Kaip padaryti kažką pigiau – mes žinome geriau. Rangovų ieškojimas trukdo. Jeigu rašome didesnį projektą ir gauname finansavimą, tai yra avansinis finansavimas, bendruomenė turi turėti savo lėšų“, – teigė Utenos rajono Tauragnų bendruomenės pirmininkė Danguolė Grabauskienė.

Pasak Nacionalinės mokėjimo agentūros, kaimo bendruomenėms nemažai padeda vietos veiklos grupės. Tačiau daugiausiai pažeidžiamos viešųjų pirkimų taisyklės, o apyvartinių lėšų trūkumas neleidžia laiku įgyvendinti projektų.

Utenos regione 2007–2013 metais liko neįgyvendinta tik apie penktadalis numatytų projektų, visoje Lietuvoje jų finansuota apie 2,5 tūkst., pagal lėšų išmokėjimą pirmauja Pakruojo, Tauragės, Kaišiadorių ir Ukmergės rajonų vietos veiklos grupės, tačiau dabar nerimaujama dėl tolesnio finansavimo.

„Nežinome dėl kito laikotarpio, tik girdime gandus. Mūsų vietos veiklos grupių tinklo, kuris jungia Lietuvoje 51 grupę, net nekviečia į pasitarimus, nors tai yra juridinis asmuo ir veikiantis toje vietoje, besirūpinantis kaimo veikla tam, kad nenutrūktų procesas tarp finansavimo periodų“, – teigė Utenos regiono vietos veiklos grupės pirmininkė Jolita Umbrasienė.

Tačiau Žemės ūkio ministerijos atstovais sako, kad 2014–202 metais vietos veiklos grupių finansavimas gali mažėti vienu procentu.

„Jei finansavimas sumažės, jų veikla nenutrūks, projektai bus vykdomi, jei mes šiame laikotarpyje investavome į pastatų renovaciją, kad bendruomenės turėtų, kur susiburti, tai – pagrindinis mūsų tikslas. Tam, kad juos užpildytume, įkvėptume gyvybės, ir pagrindinius tikslus pasiektumėme. Mūsų tikslinė grupė – jaunimas“, – sakė žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius.

Viceministras sako esą per du mėnesius turi paaiškėti, kiek lėšų bus skirta ir pabrėžia, kad ateity bus finansuojamos tik pačios geriausios vietos veiklos grupių parengtos strategijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių