Kaip Lietuvą pakeis ekonominiai sunkumai Rusijoje?

Rusijos ekonomikos augimas, pastaraisiais metais siekęs 3-4 procentus, šių metų pirmąjį pusmetį beveik sustojo. Kas bus Lietuvai? Kaip stipriai procesai Rusijoje gali paveikti Lietuvą. Savo įžvalgomis dalijasi ekonomistai Nerijus Mačiulis ir Gitanas Nausėda.

"Taip, Rusijos ekonomika suklupo, tačiau nėra prie bedugnės krašto – daugumos Rusijos makroekonominių rodiklių Europos valstybės galėtų pavydėti. Tuo tarpu galimo jos ekonomikos nuosmukio Lietuvos gamintojai gali ir nepajusti", - sako ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Anot specialisto, net 48 proc. viso Rusijos eksporto sudaro nafta, o dar 19 proc. – gamtinės dujos.

"Tai, kad naftos vartojimas pasaulyje artėja piko link, o gamtines dujas gana sėkmingai pakeičia skalūnų dujos, Rusijos ekonomikai nežada nieko gero, - pastebi N. Mačiulis. - Tačiau tai nėra katastrofa – šiuos gamtinius išteklius Rusija ir toliau eksportuos, tik, tikėtina, už mažesnę kainą".

Ekonomistas pažymi, kad teigiamas Rusijos ekonomikos vertinimas yra žongliravimas nuodingomis gyvatėmis užrištomis akimis.

"Tačiau būkime objektyvūs – dauguma šios šalies makroekonominių rodiklių prielaidų dideliam nerimui nesukuria. Rusijos skola siekia tik 10 proc. bendrojo vidaus produkto ir yra viena mažiausių pasaulyje", - tvirtina N. Mačiulis.

Tuo metu kitas ekonomistas Gitanas Nausėda nėra taip optimistiškai nusiteikęs.

"Situacija nėra tokia linksma. Ekonomikos augimo Rusijoje beveik nebeliko, - pastebi G. Nausėda. - Ir pačių rusų ekonomistai teigia, kad Rusijos ekonomika ir toliau nesustos kritusi. Tai yra pačios artimiausios ateities prognozės".

Tačiau ekonomistas ramina, kad mums, Lietuvai, nelabai skauda, kai Rusijos ekonomika smunka dėl to, kad mažėja eksportas.

"Mums labai svarbi komponentė Rusijos vidaus paklausa, perkamoji galia. Ji per pastarąjį ketvirtį ryškiai lėtėjo", - pažymi G. Nausėda.

Anot specialisto, tie, kurie operatyviau dirba – toks sektorius kaip vežėjai – jie jau šiandien konstatuoja, kad nėra gerai. Tuo tarpu kai kurioms eksportuojančioms įmonėmsatrodo, kad niekas nepasikeitė.

"Rusijos ekonomika susiduria su problemomis, kurios nėra laikinos. Bijau, kad problemos, kurios kamuoja Rusijos ekonomiką, labai menkai sprendžiasi", - optimizmu netrykšta G. Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
nusibodo tie visaziniai banku klerkai,klauskite verslininku kurie dirba su Rusija,tik jie gali pasakyti koios pasekmes bus..

ironija

ironija portretas
nu jau Nausėdos "prognozės" niekada nepataiko į taikinį. Kai į LT jau sėlino krizė Nausėdai dar turėjo "kilti" ekonomika ir "brangti" NT....

h20

h20 portretas
kaip toje patarleje... "kam klius, kam neklius... o Lietuvai tai visuomet klius...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių