Kaip apsidrausti, kad atostogos neapkarstų?

  • Teksto dydis:

Išvykdami į užsienio kelionę apsidraudžiame tai, kas yra svarbiausia – savo ir artimųjų sveikatą. Kas gali būti nemalonesnio per atostogas už netikėtai užklupusią ligą ar patirtą traumą?

„Kelionėse visko nutinka – vasarą į Lietuvą pargabename daug susirgusių, susižeidusių, kitaip nukentėjusių žmonių, o sąskaitos už gydymą kelionėse nustebina neretą mūsų klientą. Todėl kiekvienąkart skatiname keliautojus įsivertinti, į kokią šalį važiuojama, kiek ten kainuoja medicinos paslaugos ir kokių nelaimingų atsitikimų per atostogas gali įvykti. Nuo to labai priklauso, kokį draudimo variantą vertėtų pasirinkti“, - sako „Gjensidige“ Žalų direktorius Gytis Matiukas.

Išvykstant į užsienio kelionę, atostogautojai turėtų įvertinti kelis svarbiausius aspektus, kurie gali pakišti koją susižalojus ar susirgus išvykoje.

Kaip pasirinkti kelionės draudimą?

1. Atkreipkite dėmesį, kokiai sumai apsidraudėte. 50000 Eur sumos kai kada gali ir nepakakti. Pavyzdžiui, jei Turkijoje patektumėte į autoįvykį ir būtumėte sužalotas, ilgas gydymas ligoninėje su keliomis operacijomis ir parvežimu tolesniam gydymui į Lietuvą, tikėtina, viršytų šią draudimo sumą. 100000 Eur draudimo suma užtikrina finansinę apsaugą rimtesnių įvykių atvejais.

2. Skirtingose šalyse to paties susirgimo gydymo kaina gali skirtis net kelis kartus. Dažnai užmirštame, kad Lietuvoje galiojančios kainos už medicinos paslaugas yra gerokai mažesnės nei užsienio šalyse. Šiuo metu kainų „pirmūnė“ užsienyje – Turkija. Pavyzdžiui, dažniausios keliaujančiųjų ligos – gastroenterito – gydymas čia gali kainuoti nuo 80 Eur iki 2000 Eur. Žinoma, kaina priklauso ir nuo ligoninės tipo, paciento būklės, gydymo trukmės, nusiskundimų, skirtų medikamentų ir kt.

3. Įvertinkite, ar galėsite susikalbėti su draudimo bendrovei atstovaujančia asistavimo bendrove, t.y. kokia kalba (lietuviškai, angliškai, rusiškai) reikės bendrauti atsitikus nelaimei. Būtų patogiausia, kad asistavimo kompanija kalbėtų lietuviškai ir užtikrintų bendravimą gimtąja kalba visą parą septynias dienas per savaitę.

4. Įvertinkite, kokiose gydymo įstaigose draudimo bendrovė nurodo ar rekomenduoja gydytis. Vienais atvejais draudimo kompanijos gali skatinti vykti tik į jų partnerių įstaigą, o tai gali reikšti netrumpą kelionę ir papildomas išlaidas. Rinkitės tą draudimo bendrovę, kuri leidžia kreiptis į artimiausią užsienio gydymo įstaigą, nes taip yra patogiausia keliautojui. Be to, neretai žmogus net negali pasirinkti, į kurią gydymo įstaigą nuveš iškviesta greitoji pagalba.

5. Patikrinkite, ar draudimo sutartis leidžia jums įsigyti vaistų už nedidelę sumą tuo atveju, jei nėra gydytojo recepto, pavyzdžiui, peršalus ar patyrus nedidelį sužalojimą. Kai kurie draudikai klientui kompensuoja vaistus iki 25 Eur be papildomų medicininių dokumentų. Tik neužmirškite paimti originalaus vaistų apmokėjimo kvito.

6. Peržiūrėkite, kokiai sumai pagal sutartį yra kompensuojama būtinoji odontologinė pagalba. Standartiškai siūloma kompensuoti būtinosios odontologinės pagalbos išlaidas iki 200 Eur. Patirtis rodo, jog šios sumos užsienyje tikrai užteks ūmiam danties skausmui numalšinti. Gydyti dantį reikėtų jau grįžus į Lietuvą.

7. Perklauskite, koks transportavimo į gydymo įstaigą būdas yra kompensuojamas. Verčiau rinktis draudimą, kuris atlygina kelionę bet kokiu viešuoju transportu (autobusu, taksi, metro, kt.) nei tą, kuris kompensuos tik kelionę greitosios pagalbos automobiliu.

8. Išvykstant į egzotiškas ir tolimąsias šalis reikėtų įvertinti ir sutartyje numatytas repatriacijos (t.y. parvežimo) sąlygas. Būtinai įsitikinkite, kad jūsų draudimo sumos pakaktų, jei nelaimės ar ligos atveju jus reikėtų parvežti ar parskraidinti iš konkrečios užsienio šalies.

9. Jei vykstate su vaikais, pažiūrėkite, ar draudimas kompensuos laikiną vaiko priežiūrą, jeigu kartu vykstantiems suaugusiems kas nors nutiktų. Vaiko priežiūra vietoje ir net artimųjų atskraidinimas iš Lietuvos taip pat turėtų būti numatytas draudimo sutartyje.

10. Objektyviai įvertinkite, kokių nelaimių gali nutikti kelionėje. Jei renkatės aktyvų poilsį, apsidrauskite nuo papildomų rizikų. Tai tikrai padės išvengti didesnių išlaidų kelionėje.


Šiame straipsnyje: Draudimaskelionėsatostogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių