Kainų augimą pajusime smarkiai

Ekonomistai dar pernai įspėjo, kad šiais metais reikia pasirengti prekių ir paslaugų kainų šuoliui. Eurostatas patvirtino, kad šių metų sausį infliacija Lietuvoje buvo viena didžiausių visoje ES; šis rodiklis siekė 2,5 proc., o vidutinė infliacija euro zonoje – 1,8 proc.

Teks taupyti

Anot analitikų, kainų augimą šiemet labiausiai lems žaliavų brangimas, ypač naftos ir jos produktų, taip pat žemės ūkio produkcijos. Negana to, įtakos turės ir didėsiantys akcizai.

Nors atlyginimai 2017 m. turėtų augti, vis dėlto perkamoji šalies gyventojų galia iki metų galo sumažės.

Kainos Lietuvoje jau kurį laiką auga nepamatuotai. Tai ypač pastebima paslaugų sektoriuje, kur kainos ne tik neatitinka paslaugų kokybės, bet ir atlyginimų augimo tempo.

Maisto produktų kainos, tiesa, auga kiek lėčiau už paslaugų, vis dėlto tai neigiamai atsilieps daugelio Lietuvos gyventojų finansams, mat lietuviai maistui išleidžia didžiąją dalį savo gaunamų pajamų.

Kainų karas?

Ekonomistų teigimu, iš dalies dėl kainų augimo yra kalti ir patys vartotojai, kurie negalvoja, ką ir už kiek įsigyja. Gyventojams reikėtų atidžiau stebėti kainas, lyginti jas ir tada priimti sprendimus.

Kai kurių Lietuvos prekybos centrų atstovai jau paskelbė, kad šiais metais kreips ypatingą dėmesį produktų kainoms mažinti.

Štai didžiausias Lietuvoje prekybos tinklas "Maxima" paskelbė, jog planuoja pozicionuoti save kaip žemų kainų prekybos tinklą ir 1 tūkst. populiariausių prekių garantuoti žemiausias kainas.

Nors kai kurie analitikai suskubo pastebėti, kad ši naujiena turėtų priversti suklusti "Maximos" tiekėjus – esą nors bendrovė tikina, kad viskas bus daroma jos sąskaita, nebūtinai taip ir bus.

"Nemanau, kad vieninteliai šios bendrovės ištekliai bus tik jos pačios finansai. Šiandienis pranešimas turėtų priversti suklusti ne tik pirkėjus, bet ir tiekėjus. Bus ieškoma sprendimų kartu su tiekėjais", – komentavo SEB banko vyriausiasis ekonomistas ir prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Be to, spėjama, kad kiti prekybininkai blokuos "Maximos" veiksmus. Mat Lietuva – kainai jautri rinka, todėl visiems svarbu būti pigiausiems.

Ekonominis turizmas

Maisto ir kitų būtiniausių produktų kainų kilimas Lietuvoje jau kuris laikas gena nemažą dalį lietuvių apsipirkti į Lenkiją. Mažesnes kainas šalyje kaimynėje lemia ne tik didesnė ir labiau kontroliuojama rinka, bet ir mažesni mokesčiai, nacionalinės valiutos zloto kursas.

Be to, ekonomistai prognozuoja, kad šiemet ekonominis turizmas gali driektis dar viena kryptimi – Baltarusijos.

Kai šios šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasirašė įsaką, panaikinantį vizas į šalį per Minsko oro uostą, laukiama, kada sienos plačiau atsivers ir automobiliams.

Kita vertus, keliones į Baltarusiją organizuojančių įmonių atstovai suskubo paneigti mitą, esą kaimyninėje šalyje galima pigiai apsipirkti.

Infliacija auga

Remiantis Eurostato duomenimis, sausį Lietuvoje buvo 2,5 proc. infliacija – didesnė tik Estijoje (2,8 proc.), Ispanijoje ir Latvijoje (po 2,9 proc.) bei Belgijoje (3,1 proc.).

Visoje ES vidutinė infliacija praeitą mėnesį siekė 1,7 proc., o tik euro zonoje – 1,8 proc.

Tuo metu metinė infliacija JAV šių metų sausį buvo didžiausia per beveik penkerius metus – kainos padidėjo 2,5 proc. Analitikai prognozuoja, kad šie duomenys gali paskatinti JAV centrinį banką savo monetarinę politiką griežtinti greičiau.


Šiame straipsnyje: kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

grand

grand portretas
Idomu kiek dar zmones kentes, reike verst sita valdzia, kovot uz savo zmoniskos givenimas o ne taip kaip mes givenom, eigu cia givenimu galima pavadint.

pajusite

pajusite portretas
psichologini spaudima is kaimynines salies-kad jums nieko nebereikes

si

si portretas
/valdzia/ vietoji kovojusi su prekybiniais /slibinais/ nieko nedaro o pensijos daugumai dadejo 10e patys dadeje savo isrinktiesiems zymiai didesnes musu saskaita ir tai vadiname teisingumu?....tai padlaiziavimas tai mafijai ko gero komunistinei kuri juos isrinko po /valstieciu/ veliava ir taip eilini karta buvo apmulkinti zmones....
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių