Kaimo turizmo sezonui artėjant – investicijos į plėtrą ir naujos pramogos

Lietuvos kaimo turizmo sodybos ruošiasi artėjančiam turizmo sezonui. Siekdami patenkinti augančius turistų srautus, sodybų savininkai investuoja į plėtrą.

Nuosaikaus lankytojų skaičiaus augimo laukiantys verslininkai tikina paslaugų kainų šiemet nedidinantys.

„Matome, kad lietuviai aktyviai pradeda keliauti po Lietuvą, mėgsta pažinti įvairius kraštus, kurie anksčiau nebuvo turistiniuose maršrutuose. Užsieniečiai – daugiausiai baltarusiai, rusai, latviai, vokiečiai – sudaro 10-20 proc. bendro turistų skaičiaus“, – BNS sakė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos tarybos pirmininkė Gitana Mileikaitė.

Jos teigimu, šiuo metu Lietuvoje yra 668 kaimo sodybos, iš kurių 422 priklauso asociacijai.

„Sektorius po truputį auga, bet yra pakankamai pripildytas. Turistų skaičius pernai padidėjo keliais procentiniais punktais, per metus sulaukiame per 320 tūkst. lankytojų. Šiais metais tikimės, kad bus 2-5 proc. lankytojų skaičiaus augimas“, – kalbėjo G. Mileikaitė.

Investuoja į plėtrą

Prienų rajone Byliškių kaime esančios kaimo turizmo sodybos savininkas Paulius Arasimavičius BNS sako, kad iki rudens ketinama atidaryti trečiąją sodybą, į kurią investuojama apie 1 mln. eurų.

„Atidarysime naują, jau trečią sodybą. Ji bus didesnė už esamas, bus galimybės priimti didelius įmonių renginius, nes jau buvo juntamas nakvynių vietų skaičiaus trūkumas. Iki šiol turėjome 70 vietų, po plėtros turėsime 150 vietų“, – BNS pasakojo P. Arasimavičius.

Anot jo, nuosavos investicijos sudaro apie 700 tūkst. eurų, dar 200 tūkst. eurų – Europos Sąjungos (ES) parama.

„Bendrai tendencijos šiek tiek krentančios, bent jau šis pavasario periodas buvo pakankamai pesimistinis. Sunku pasakyti, ar tai rinkos kaltė, ar mano, nes dėl statybų buvau apleidęs marketingą“, – pasakojo verslininkas.

Naujų pramogų klientams šį sezoną ketina pasiūlyti ir Trakų rajono kaimo turizmo sodyba „Šamo valdos“.

„Šalia mūsų yra didelis miškas, jame įrengėme orientavimosi sporto trasą. Tai pareikalavo šiek tiek investicijų. Taip pat turime du ežerus, kur galima plaukioti baidarėmis, pirtis, kubilą“, – BNS sakė 100 vietų sodybos vadovas Mantas Ravinskas.

Jis teigia pastebintis ir pasikeitusius turistų poreikius.

„Mūsų visuomenė pradėjo labiau propaguoti sveiką gyvenimo būdą. Jei anksčiau kai kuriose sodybose buvo daugiau baliavojamasis turizmas, tai dabar vyrauja poilsinis turizmas, kurį įvardinčiau kaip tikrą rekreaciją“, – kalbėjo M. Ravinskas.

Sezonas nenuspėjamas, kaip ir oras

Dalis kaimo turizmo sodybų savininkų teigia jau turintys užsakymų visai vasarai, kiti gi viliasi, kad orai bus palankūs ir leis pritraukti daugiau turistų.

Kaip oras yra nenuspėjamas, taip ir mūsų sezonas būna nenuspėjamas.

„Kaip oras yra nenuspėjamas, taip ir mūsų sezonas būna nenuspėjamas. Vyrauja įsitikinimas, kad geriausi mėnesiai yra liepa ir rugpjūtis, bet tai nėra taisyklė. Matome, kad žmonės savo pramogas renkasi ir veiklas planuojasi pagal orus“, – BNS sakė Raseinių rajono kaimo turizmo sodybos „Pakalnė“ viena iš savininkių Greta Aukštakytė.

Pasak jos, sodyboje gali nakvoti iki 85 žmonių, tačiau šalia esančioje teritorijoje galima priimti apie 1 tūkst. stovyklautojų.

„Šiemet jaučiame padidėjusį dėmesį iš verslo įmonių įvairiems renginiams ar sąskrydžiams. Kaip ir kiekvienais metais, bandome pasiūlyti naujų pramogų, šiemet į pasiūlymus įtraukėme ekskursijas po mūsų kraštą, siūlome apsilankyti Lyduvėnuose ir Šiluvos miestelyje“, – pasakojo G. Aukštakytė.

Apie 50 vietų Panevėžio rajono kaimo turizmo sodybos „Miško oazė“ vadovė Akvilė Olšauskienė sako, kad dauguma ateinančios vasaros savaitgalių buvo rezervuoti dar pernai rudenį.

„Klientų poreikis yra rasti kuo pigesnę sodybą, siūlančią kuo daugiau paslaugų vienoje vietoje. Palyginti su pernai, šiemet planuojamų vestuvių biudžetai mažesni, daugiau žmonių nori kuklesnių vestuvių, nenori plėstis, nenori papildomų dekoracijų“, – BNS pasakojo A. Olšauskienė.

Kainų nekeičia

Kaimo turizmų atstovai tikina, kad kainos šį sezoną išliks panašios, kaip ir praėjusiais metais.

„Kainos išliko daugmaž stabilios. Vidutinė nakvynės kaina Lietuvoje svyruoja apie 15 eurų vienam žmogui“, – sako Kaimo turizmo asociacijos vadovė G. Mileikaitė.

„Kainos pas mus labai nesikeitė, išlaikome tą pačią kainą, kaip ir 2017 metais“, – sako „Miško oazės“ vadovė A. Olšauskienė.

Kaimo turizmo sodybos „Pakalnė“ viena savininkių G Aukštakytė sako, kad galutinės kainos šiam sezonui dar nėra patvirtintos, tačiau jos iš esmės neturėtų labai keistis.

Prienų rajono kaimo sodybų komplekso savininkas P. Arasimavicius teigė, kad paslaugų kainos rinkoje šiek tiek kilstelėjo dėl išaugusių darbo jėgos sąnaudų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių