Ką turėtume žinoti apie darbą per šalčius?

  • Teksto dydis:

Laikas nuo laiko vis atklystantis stipresnis šaltis žiemos metu verčia prisiminti taisykles, kurios taikomos organizuoti darbui šalčių metu. Specialistai atkreipia dėmesį, kad teisės aktai aiškiai įvardiją konkrečią ribinę temperatūrą, nuo kurios atsiranda tam tikri reikalavimai.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorė Daiva Petrylaitė pažymi, kad Darbo kodeksas ir jį lydintys teisės aktai mini temperatūros ribą – 10 laipsnius šalčio – nuo kurios jau galioja tam tikros taisyklės. Darbdaviai turi taip organizuoti darbą, kad darbuotojai pajustų kuo mažesnį neigiamą šalčių poveikį.

Pasak D. Petrylaitės, jei darbuotojai dirba lauke arba nešildomose patalpose, ne rečiau kaip kas 1,5 valandos darbuotojams turi būti duodama 10 minučių pertrauka sušilti (ir tai nėra išskaičiuojama iš darbo laiko). Taip pat darbdavys turi skirti patalpą, kurioje būtų  galima sušilti.

Teisės specialistė taip pat pažymi, kad teisės aktai reikalauja darbuotojus aprūpinti tinkama apranga.

„Yra teisės aktai, kurie labai detaliai surašo, kokie tai turi būti audiniai, dydžiai ir taip toliau. <...> Įdomus dalykas, kad kalbama ne tik apie viršutinius drabužius, tokius kaip striukės, batai, bet kalbama ir apie apatinius drabužius, kurie tinka šaltu metų laiku“, – pastebi D. Petrylaitė.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių