Ką reikėtų žinoti perkant žuvį?

  • Teksto dydis:

Prieš šventes išaugusiems pirkėjų srautams ruošiasi ir prekybininkai, o prieššventiniame šurmulyje nesunku likti apgautam su nešviežia, o gal net pašvinkusia žuvimi. Pirkėjai dažnai renkasi šaldytą žuvį, nes šviežios žuvies kaina, pasak jų, neprieinama. Patys prekybininkai sako, kad dažnai šaldyta žuvis gali būti geriau išlaikyta nei ant ledų laikoma šviežia žuvis.

Žuvimi prekiaujantis Adomas pasakoja, kad lietuvių žinios apie žuvį yra ribotos, todėl jie visada perka tą pačią, gerai pažįstamą ir prieinamos kainos žuvį. Įsiūlyti egzotiškesnį produktą, pasak verslininko, itin sunku.

„Iš skanios, geros, populiaresnės žuvies yra dorada. Ji prekybos centruose, ko gero, parduodama jau dešimtmetį. Tačiau net ir šiandien ateina žmonės ir klausia – kokia tai žuvis. Sakau – čia yra dorada, kuri auginama Graikijoje arba Turkijoje“, – pasakoja MB „Žuvainė“ vadovas Adomas Kliukas, pridurdamas, kad ypač vyresnių žmonių žinios apie žuvį yra menkos.

Mažai žuvies lietuviai suvalgo dėl kainų, nes minimalias pajamas gaunančiam žmogui 30 ar 40 eurų už žuvies kilogramą – neįkandama suma. Todėl neretai tenka rinktis patį pigiausią, kad ir ne vietinių žmonių laimikį.

„Palyginus su kitų šalių gyventojais Lietuvoje suvartojama labai mažai žuvies produktų – vienam gyventojui tenka apie 16 kilogramų, kai kitose valstybėse suvartojama po 40–60 kilogramų, – pasakoja Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas Egidijus Bukelskis. – Žuvis suskirstyčiau į dvi grupes – tai yra vietinės žuvys, kurias mes sužvejojame Kuršių mariose, Baltijos jūroje, taip pat tos, kurias užaugina mūsų žuvų augintojai, o kita grupė – produkcija, kurią mes perkame iš kitų šalių, mūsų perdirbėjai ją paruošia ir tiekia rinkai.“

Pasak Žvejų draugijos nario, reikėtų atkreipti dėmesį, kad kai kuriose žuvyse gali būti kenksmingų medžiagų.

„Žuvies organizme, ypač kepenyse, kartais susikaupia tokie kenksmingų medžiagų kiekiai, kad, pavyzdžiui, Baltijos jūros menkės kepenis uždrausta valgyti. Vartoti maistui nerekomenduočiau ir kitų kraštų menkių kepenėlių, ypač žmonėms, kurie serga chroniškomis ligomis, nėščiosioms“, – sako E. Bukelskis.

Žuvies parduotuvių tinklui vadovaujantis A. Kliukas pasakoja, kad norint pirkėjams pasiūlyti tikrai šviežios žuvies, svarbiausia ją atsivežti kuo skubiau.

Apie tai, kokie požymiai išduoda apie pradėjusią gesti žuvį ir kiek ilgai ji išlieka šviežia, – laidos „Specialus tyrimas“ reportaže.


Šiame straipsnyje: šviežia žuvisžuvisprekyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių