Ką Lietuvoje sau gali leisti vidurinės klasės atstovas?

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis neseniai apibrėžė, kas yra vidurinė klasė Lietuvoje. Pasak jo, vidurinei klasei priklauso žmonės, „į rankas“ gaunantys nuo tūkstančio iki pusantro tūkstančio eurų atlyginimą. Ar universitetų profesoriai Lietuvoje yra vidurinė klasė?

„Vidurinės klasės apibrėžimas yra truputį „išplaukęs“ ir nėra standartizuotas. Jeigu pagal išsilavinimą, tai vienareikšmiškai – profesorius yra elitas, vidurinė klasė“, – pasakoja „Swedbanko“ vyr. ekonomistas dr. Nerijus Mačiulis.

Pasak ekonomisto, pagal vadovėlinį vidurinės klasės apibrėžimą, šios klasės atstovai turi galimybę ne tik be jokių rūpesčių nusipirkti visas pirmo būtinumo prekes ir paslaugas, bet ir  atostogauti užsienyje, turėti nuosavą automobilį, nuosavą būstą ir bent jau dešimtadalį savo pajamų skirti santaupoms.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesoriai uždirba daugiau nei 1,5 tūkst. eurų, Aleksandro Stulginskio, Mykolo Romerio ir Šiaulių universitetų profesorių atlygis nesiekia tūkstančio eurų, o visų kitų universitetų profesorių atlygis patenka į vidurinės klasės rėmus.

Plačiau apie tai – pokalbio įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Vidurinės klasės atstovas gali nusipirkti Lietuvoje ne tik karstą, bet ir naują kaklaraištį. Kodėl mes taip skurstame? Nes "kariaujame", kai kiti įdomiai dirba. Žemės ūkio fotoelektros sistema: " Žemės ūkio fotoelektros sistema yra montuojama maždaug 5 metrų aukštyje virš žemės, su dideliu atstumu tarp atskirų modulių. Tik trečdalis lauko uždengtas moduliais, siekiant, kad pasėliai gautų pakankamai erdvės ir šviesos.Žieminiai kviečiai, bulvės, salierai ir dobilai auginami, kaip bandomosios kultūros.

Kęstas

Kęstas portretas
Dobilų atveju derlius buvo tik šiek tiek mažesnis (5 proc.), palyginant su kontroliniu plotu, praneša agrarinė ekspertė Petra Högy. Priešingai, bulvių, kviečių ir salierų nuostoliai tarp aukštai iškeltų saulės kolektorių buvo didesni beveik penktadaliu, palyginti su kontroliniu paviršiuni. Saulės elektrai generuoti naudojami "720 Bi-veido moduliai" gali įsiurbti saulės energiją ir ant jų nugarinės pusės, pavyzdžiui, atspindžiuose nuo aplinkos, ypač nuo sniego." Lietuvoje, kiek žinau, tokios technologijos nėra bandomos. Užtat mes pritaikome IT baracholkoms (panešiotų rūbų prekybai) valdyti. Buvome ūkininkų kraštas, o tapome ubagų kraštas. Net rusų laikais dauguma dirbome žemę ir iš to maitinomės. Dėkui gimtosioms partijoms ir jas remiantiems Lietuvos verslininkams už tuos panešiotus rūbus mūsų gyvenime. Platesnis aptarimas ir nuorodos - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Girdejusioji

Girdejusioji portretas
.."gyvenimas skolon"- užtat ir turi mobiliuosius ismaniuosius telefonus, kompiuterius, masinas ir bustus.... ir verkia tautieciai kai praejus metinems sventems reikia atiduoti kreditus su nemazomis palukanomis, o laiku negrazinus, nes gauna minimalu atlyginima (na, kai kurie ir 800 euru), uzpjudo anstoliais, kurie paimta suma padvigubina.... Stai kas padaro zmones vargsus. Zmones iprato gauti cia ir dabar, nepaisant nieko, pakol neistinka finansinis krachas. Jeigu dar prisideda nenumatytos aplinkybes, pvz: liga ir kt. Kur tada detis zmogui ? Kas belieka? Jau tada nebegalvoja apie vaikus ar žmoną, ką ji darys su palikta finansine našta, kai pasitraukia iš gyvenimo. Alkoholis - geriausia išeitis. Taip ir prasigeria mūsų tautiečiai. Yra dar ir taip, kurie bando kabintis už nelegalaus darbo, bet ir čia laukia apynasris.... kalėjimas. Kas gali pasakyti kaip išbrįsti iš finansinio kracho?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių