K. Trečiokas: kad įmonėse nekiltų didelių gaisrų, reikia didinti baudas

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministras sako, kad verslui reikia sugriežtinti atsakomybę už didelius aplinkosaugos pažeidimus ir grubų priešgaisrinės saugos taisyklių nesilaikymą. Kęstutis Trečiokas pripažįsta, kad verslininkams tai nepatiks, tačiau kitos išeities nėra.

„Priešgaisrinės apsaugos departamentas taip pat buvo ėmęsis priemonių, bet, matyt, reikia tam tikrų teisės aktų pakeitimo, kad būtų tos priemonės griežtesnės, kad verslas paisytų ne tik savo finansinių interesų, bet ir aplinkos, ir greta esančių įmonių, įstaigų interesų. Mes su tokiais dalykais susiduriame nuolat, ir su atliekų kaupimu“, - šią savaitę Seime pareiškė ministras, atsakydamas į liberalo Vitalijaus Gailiaus priekaištus, kodėl valstybės institucijos neužkirto kelio ekologinei nelaimei Radviliškyje, kur spalio pradžioje medienos granulių gamybos įmonėje „Gairelita“ kilęs didelis gaisras buvo gesinamas daugiau nei savaitę.

Jo metu buvo padaryta itin didelė žala gamtai ir aplinkai, o finansinių bei neturtinių nuostolių patyrė daug žmonių, gyvenančių netoli gaisravietės. 

„Mes turime pakeisti įstatymą, kur juridiniams asmenims bus taikomios nuobaudos, ne tik jų vadovams. Tai turėtų suveikti“, - BNS penktadienį teigė K.Trečiokas. 

Pasak jo, aplinkosaugos ir priešgaisrinės saugos reikalavimų kartelę pirmiausia reikia pakelti toms įmonėms, kurios yra prie gyvenamųjų pastatų, gyvenvietėse, miestuose.

„Tie dalykai, kai padaroma didelė žala aplinkai arba žmonių sveikatai, o šituo atveju taip ir buvo, turi būti griežčiau baudžiami. Mes kartais stengdamiesi įtikti verslui, sumažindami jiems administracinę ar mokestinę naštą, kitą kartą pareigūnams apribojame teises. Šiaip jau tokioms įmonėms, kurios kelia pavojų, pareigūnai turėtų teisę ateiti ir uždėti plombas - sustabdyti veiklą. Jeigu taip atsitiktų, įsivaizduokite, koks tada kiltų skandalas. Bet kai įvyksta nelaimė, tada visi sako: reikėjo griežtesnių sankcijų“, - kalbėjo ministras.

K.Trečiokas pasisako už itin griežtas sankcijas, kai įmonės nereaguoja į nurodymus nepažeisti aplinkosaugos ar priešgaisrinės saugos taisyklių.

Jis mano, kad verslas sugriežtinimams priešinsis, tačiau kito būdo, kaip apsaugoti greta gamybos pastatų esančią teritoriją nuo kenksmingų veiklos padarinių, K.Trečiokas sako nematąs.

„Verslas nebus laimingas, kad didėja nuobaudos, bet kito kelio nėra... Šituo atveju net aiškėja tokie dalykai, kad, kilus gaisrui, neįsileido dar kelias valandas gaisrininkų, patys bandė kovoti, ir tik pamatę, kad ugnies neįveiks, įsileido. Šių dalykų neturėtų būti, jeigu žinotų, kokia atsakomybė laukia, nejuokautų šitaip“, - BNS teigė aplinkos ministras.

Seime jis, be kita ko, aiškino, kad valstybės institucijos irgi nepakankamai kontroliavo, kaip įmonė laikosi taisyklių.

„Reikia pripažinti, kad kontrolės trūko, nors mūsų Aplinkos apsaugos departamentas ne vieną kartą yra baudęs tą įmonę, ir privalomus nurodymus rašęs, tačiau pasirodė, kad tai yra nepakankama sąlyga“, - teigė ministras.

Šiaulių apylinkės prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl „Gairelitos“ teritorijoje kilusio gaisro.

Aplinkos ministerijos Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas dar tikslina padarytos žalos dydį dėl į aplinkos orą išmestų ir į paviršinius vandens telkinius išleistų teršalų kiekio.

Kaip skelbia Radviliškio rajono savivaldybė, gesinant gaisrą, buvo panaudota daug vandens, todėl sutriko miesto vandens valymo įrenginių darbas, o į Obelės upę patekęs gaisro metu panaudotas vanduo atitekėjo į Petraičių tvenkinį Pakruojo rajone - jo vanduo pakeitė spalvą, smarkiai sumažėjus deguonies, ėmė gaišti žuvys.

Aplinkosaugininkai tikrina ir „Gairelitos“ kaminų taršą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a

a portretas
čia ir baigiasi jų išsilavinimas-bauda

realistas

realistas portretas
baudos baudomis, bet reikia ministerijų klapčiukus siūsti į objektus ir tikrinti, stebėti,o ne bezdėti ministerijose prie kavos puodelių. Kas kaltas, kad pastatas tik kaip baigtas statyti, tada visi pamato, kad oi, oi, oi, kaip nusižengta? Amerikoje tik pamatus padarei- jau inspektorius ir tikrina. Pastatei sienas- vėl tikrina. Todėl tokių kurijozų kaip su Vijūnėlės dvarais, ar Šventosios daugiabučiais ir t.t ir t.t. nebūtų. Mažiau zadanijų vykdymo, daugiau sąžinės ir reiklumo.Jau greitai kur nespjausi valstybiniuose parkuose ar rekreacinėse zonose vis ant naujojo lietuvo-turčiaus dvaro pataikysi

kad įmonėse nekiltų didelių gaisrų

kad įmonėse nekiltų didelių gaisrų portretas
reikia didint baudas pusdurniams ministrams...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių